KRITISERER POLITIET: Den pensjonerte politioverbetjenten og privatetterforskeren, Finn Abrahamsen, kritiserer politiets håndtering av syreangrepssaken. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet
KRITISERER POLITIET: Den pensjonerte politioverbetjenten og privatetterforskeren, Finn Abrahamsen, kritiserer politiets håndtering av syreangrepssaken. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, DagbladetVis mer

- Syresiktet mann burde vært varetektsfengslet

Privatetterforsker Finn Abrahamsen mener det strider mot folks rettsfølelse at den syresiktede mannen ikke er varetektsfengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den pensjonerte politioverbetjenten og privatetterforskeren, Finn Abrahamsen, har jobbet med romfolk-problematikk siden 1970-tallet. Han er kritisk til at politiet i Oslo ikke har varetektsfengslet mannen (37) som er siktet for å ha helt syre over sin kone mens hun lå i sengen.

- Saken handler om lemlesting for resten av livet, hvilket hører hjemme under grov legemsbeskadigelse hvor varetektsfengsling bør benyttes. En løslatelse strider med folks rettsoppfatning, og kan dessuten medvirke til at konflikten i rommiljøet eskalerer betydelig, sier Abrahamsen.

- Frykter for sitt liv Han legger også til grunn at kvinnen frykter for sitt liv ettersom mannen er på frifot.

- Politiet vet fra saker i disse miljøene at kvinner kan være i en ekstremt presset situasjon. Det at kvinnen venter i tre måneder med å anmelde saken, bør derfor ikke tale mot henne. Når hun først velger å anmelde, må politiet gjøre alt de kan for å sikre bevis, sier Abrahamsen.

35-åringen har fått voldsalarm etter hendelsen. Hennes eksmann som er siktet i saken har besøksforbud, opplyser politistasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon.

- Vi hadde ikke grunnlag for å holde mannen varetektsfengslet etter at vi pågrep og avhørte ham, sier hun.

Kvinnevold i rommiljø Han forteller at det er en del vold mot kvinner og barn innenfor disse miljøene.

- Det hender at romkvinner blir utstøtt fra sine familier og nærmiljøer dersom de anmelder sine menn etter voldshandlinger i hjemmet. Det er ikke uvanlig at kvinner tar på seg skylden når hun er blitt mishandlet av sin mann, forteller Abrahamsen.

Han har vært i kontakt med romfolket etter hendelsen der den 35-årige kvinnen fikk syre over hele kroppen.

OMFATTENDE SKADER: Kvinnen (35) har skader på store deler av kroppen. Huden har etset helt bort over store partier. Foto: Siv J. Seglem
OMFATTENDE SKADER: Kvinnen (35) har skader på store deler av kroppen. Huden har etset helt bort over store partier. Foto: Siv J. Seglem Vis mer

- Miljøet på begge sider av konflikten er svært sinte over det som har skjedd, hvilket er uvanlig. De vil ikke gjøre opp internt blant romfolket og i deres krisedomstoler slik de ofte gjør når det oppstår konflikter, forteller Abrahamsen.

Syreangrep øker kraftig Syreskading er en kjent avstraffelse mot kvinner i asiatiske land. Det er opprettet en egen organisasjon for syreskadde kvinner, Acid Survivors Foundation, som hadde sitt utspring i Bangladesh, men som er blitt verdensomspennende. Statistikk derfra viser at syreangrep har økt kraftig i omfang de siste årene.

Abrahamsen kjenner bare til ett annet tilfelle av syreskading i Norge. Dette skjedde i Oslo for en del år tilbake.

- Denne kvinnen fortalte først at hun hadde kastet syre over selv selv, for senere å opplyse politiet om at det var samboeren som gjorde det, forteller Abrahamsen.

- Intimterrorisme Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen kaller det intimterrorisme når kvinnen holdes i et terrorregime med trusler, makt og kontroll.

- Hun opplever det som svært vanskelig, ja nærmest umulig å gå, fordi hun vet at da vil volden eskalere. Hun blir ofte også dyrket i et slikt forhold. Han viser en form for kjærlighet i situasjoner hvor hun ønsker å gå, sier Bjørnebekk.

Voldsforskeren sier volden som oftest utløses av betydelige problemer hos den som utøver den.

- Noe vold i nære relasjoner kan også forklares ut fra kulturteori eller ut fra en patriarkalsk teori hvor mannen har total kontroll og kvinnen må underordne seg, sier Ragnhild Bjørnebekk.

Hun påpeker at syreangrep forekommer i visse østlige kulturer, som i India, men er rimelig spesielt i Norge.

BRUTALT: Da kvinnen flyttet hjem igjen til mannen etter det påståtte syreangrepet, skal han ha fortsatt å mishandle henne, ifølge kvinnen. Ektemannen skal også ha nektet kvinnen å delta på oppfølgende behandling på sykehus og hos fysioterapeut. Foto: Siv J. Seglem
BRUTALT: Da kvinnen flyttet hjem igjen til mannen etter det påståtte syreangrepet, skal han ha fortsatt å mishandle henne, ifølge kvinnen. Ektemannen skal også ha nektet kvinnen å delta på oppfølgende behandling på sykehus og hos fysioterapeut. Foto: Siv J. Seglem Vis mer

- Det er en voldsform med store konsekvenser. Mannen ødelegger hennes stolthet, utseendet, og hun blir ødelagt også mentalt. Ektemannen føler gjerne at kvinnen har oppført seg skammelig, og har fratatt ham ære, sier Bjørnebekk.

Voldsforskeren understreker at det er særlig vanskelig for kvinner i marginaliserte grupper å gå ut av et forhold.

- De kan oppleve at hele det sosiale nettverket forsvinner.

FØR SKADENE: Dette bildet ble tatt av kvinnen (35) før hun fikk svovelsyre over hele kroppen. Foto: Privat
FØR SKADENE: Dette bildet ble tatt av kvinnen (35) før hun fikk svovelsyre over hele kroppen. Foto: Privat Vis mer