PUSTEPROBLEMER: Den 6. september i år, kom det en rekke bilder av barn og voksne med pusteproblemer fra den opprørskontrollerte østlige delen av Aleppo. Denne gutten får oksygen for å klare å puste. Nå mener Human Rights Watch å kunne påvise at det syriske regimet har brukt giftige kjemikalier i en ny rapport. Foto: Reuters / Scanpix
PUSTEPROBLEMER: Den 6. september i år, kom det en rekke bilder av barn og voksne med pusteproblemer fra den opprørskontrollerte østlige delen av Aleppo. Denne gutten får oksygen for å klare å puste. Nå mener Human Rights Watch å kunne påvise at det syriske regimet har brukt giftige kjemikalier i en ny rapport. Foto: Reuters / ScanpixVis mer

Borgerkrigen i Syria:

Syria: - Assad-regimet har brukt  giftige kjemikalier i to angrep i Aleppo

Human Rights Watch med ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske styrker har antagelig brukt giftige kjemikalier i to nylige angrep i Aleppo, melder den anerkjente Human Rights Watch (HRW) i ny rapport. Organisasjonen har også informasjon som tyder på at terrorgruppa IS også har brukt kjemikalier som våpen.

HRW ber nå FN om å «handle umiddelbart på de troverdige rapportene om angrepene, innføre sanksjoner og ta saken til den Internasjonale krigsdomstolen i Haag».

- Selv etter at FN fikk bekreftet at den syriske regjeringen er ansvarlig for kjemiske angrep mot syriske sivile, har ikke Damaskus stoppet sin kriminelle oppførsel, sier Ole Solvang i Human Rights Watch.

Må straffes

Han fortsetter:

- Sikkerhetsrådet kan forhindre framtidige grusomheter ved å forsikre seg om at den syriske regjeringen vil bli straffet for å ignorere resolusjoner som er tatt i Sikkerhetsrådet.

Human Rights Watch har gått gjennom bilder og videoer som viser angrep som ble gjennomført i Aleppo den 10. august og 6. september i år. I tillegg har de intervjuet innbyggere, medisinsk personell og vitner i forbindelse med de to angrepene.

Fem døde

FÅR OKSYGEN: En jente får medisinsk hjelp etter at Assad-regimet angrep Øst-Aleppo den 6. september i år. Nå mener Human Rights Watch at mye tyder på at klorgass ble brukt denne dagen. De vil ha granskning. Foto: Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency / Scanpix 
FÅR OKSYGEN: En jente får medisinsk hjelp etter at Assad-regimet angrep Øst-Aleppo den 6. september i år. Nå mener Human Rights Watch at mye tyder på at klorgass ble brukt denne dagen. De vil ha granskning. Foto: Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency / Scanpix  Vis mer

HRW mener nå å kunne slå fast at helikoptre tilhørende det syriske regimet slapp såkalte tønnebomber med giftige kjemikalier over to nabolag i den opprørskontrollerte delen av Aleppo.

Innbyggerne i området kom til sykestuene med pustebesvær, de hostet, hadde røde øyne og hud og trengte spesiell behandling for å overleve. Fem personer, inkludert tre barn, døde av angrepene, ifølge leger og lokale aktivister.

En lege fikk inn to barn og morgen deres på sykehuset den 10. august.

- Barna var bevisstløse og moren deres skalv, hostet og hadde problemer med å puste. Moren klarte så vidt å puste, og hun siklet voldsomt fra munnen, sier han.

- Klorin-gass

Human Rights Watch skriver at det er vanskelig å være hundre prosent sikker på hvilke kjemiske midler som er brukt i de to angrepene i Aleppo uten å bruke et laboratorium.

«Men signalene og symptomene beskrevet av ofre og medisinsk personell indikerer at regjeringsstyrkene sannsynligvis har brukt klorin», skriver HRW.

To leger sier at pasientene de fikk inn etter angrepet den 6. september sa at de hadde sett gul eller grønn røyk, som også tyder på at klorin er brukt.