Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syria: - Vi er livredde for at alt skal rase, og nå er grensene stengt fra Norge til Tyrkia

Brudd i Syria-forhandlingene. Europa klager, mens syrerne opplever daglig terrorhandlinger, ifølge Jan Egeland.

INNESTENGT:  En kvinne sitter hjelpesløs i rullestolen sin, og innbyggerne i det opprørskontrollerte området Maaret al-Numan, nær Idlib, har ingen steder å dra når angrepene kommer. Foto: Khalil Ashawi / Reuters / Scanpix
INNESTENGT: En kvinne sitter hjelpesløs i rullestolen sin, og innbyggerne i det opprørskontrollerte området Maaret al-Numan, nær Idlib, har ingen steder å dra når angrepene kommer. Foto: Khalil Ashawi / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka ble det brudd i fredsforhandlingene i Syria. Flere steder i det krigsherjede landet meldes det om kamper, og mange frykter at borgerkrigen, med de alt for mange væpnede gruppene, blir gjenopptatt med full styrke.

- Nå er vi livredde for at det igjen skal rase på alle kanter. Dette skjer i et klima hvor grensene stenges fra Norge i nord til Tyrkia i sør. Samtidig er situasjonen fortsatt fortvilt i Syria og den kan bli, igjen, mye verre. Framgangen vi har hatt den siste tida kan gå tapt, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FNs spesialutsending til Syria når det gjelder humanitær bistand.

Lei europeisk sutring Egeland har jobbet med krig, fred og konflikt i hele sitt liv, og vært med i over ti fredsprosesser. Derfor er han ikke overrasket over bruddet i forhandlingene i Geneve.

- Det har jeg sett på nært hold mange ganger. Partene har enorme forventninger til framgang for egne posisjoner og opplever at andre sider blokkerer deres ønsker, samtidig som de sjøl ikke vil gi noe som helst. Da blir det brudd, sier han.

OMSIDER I FRIHET:  Denne familien var blant de heldige som ble transportert ut av Madaya i går. Det siste året har flere personer dødd av sult eller rett og slett blødd ihjel, fordi byen er omringet av Assad-styrker og Hizbollah. Foto: Omar Haj Kadour / Afp / Scanpix
OMSIDER I FRIHET: Denne familien var blant de heldige som ble transportert ut av Madaya i går. Det siste året har flere personer dødd av sult eller rett og slett blødd ihjel, fordi byen er omringet av Assad-styrker og Hizbollah. Foto: Omar Haj Kadour / Afp / Scanpix Vis mer

Egeland er lei av det han ser på som sutring blant europeiske politikere: «Europeerne tror de har store problemer, men se på Deir ez Zour i Syria. De er beleiret av den islamske stat. Her handler det ikke om mulige terrorhandlinger på sikt. Her er det daglige terrorhandlinger».

Lys i mørket I Deir ez Zour er et sted mellom 100 000 og 200 000 sivile innesperret, og blant disse er det en veldig stor grad av kvinner og barn, siden mennene dro ut for å kjempe.

- Nå jobber alle døgnet rundt for å unngå tilbakeslag. Det som er paradoksalt, er at vi har klart å øke innsatsen vår på den humanitære fronten. Vi har hatt ti luftslipp med hjelp over Deir ez Zour, som er første gang på lang tid, siden byen er beleiret av den islamske stat, sier Egeland. 

De siste dagene har FN og Røde Halvmåne fått levert ut en stor mengde humanitær hjelp, til tross for full stopp i fredsforhandlingene og våpenstillstanden. Den siste tida har dermed nær halvparten av de 480 000 menneskene som er beleiret i 18 byer fått bistand.

OMRINGET:  Elever på en skole i det opprørskontrollerte Douma er i sitt ødelagte klasserom. Assad-regimet har beleiret bydelen, like utenfor Damaskus, i flere år. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / Scanpix
OMRINGET: Elever på en skole i det opprørskontrollerte Douma er i sitt ødelagte klasserom. Assad-regimet har beleiret bydelen, like utenfor Damaskus, i flere år. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / Scanpix Vis mer

- Det er langt under det vi burde hatt i normale tider, men er mye bedre enn de to siste årene. De siste dagene har Røde Halvmåne og FN gjennomført noen av de største operasjonene som vi har hatt, under hele krigen. Vi fikk evakuert 500 syke, sårede og deres familer fra fire av de verste beleirede byene. Dette skjedde etter mange ukers intensive forhandlinger, hvor både Iran, Russland, Gulflandene og USA bidro med press på partene, sier Egeland. 

18-åring døde av sult Blant innbyggerne som ble evakuert, var flere hundre fra Madaya, byen der flere folk har sultet ihjel det siste året. For kort tid tilbake døde det, ifølge Egeland, en 18-åring. Han hadde fått så lite næring på grunn av matmangelen i byen, og ville bare overleve med intravenøs næring.

- Gutten kunne ha blitt reddet med medisinsk behandling, men siden han ikke fikk tillatelse til å bli evakuert, døde han. Blant de som ble evakuert ut i går, var det flere som var i ferd med å dø, men som nå er på sykehus, forteller Flyktninghjelp-sjefen.

Hjelp for fred Nå håper Egeland at ytterligere framgang i det humanitære arbeidet kan føre til at de ulike partene etterhvert finner tilbake til forhandlingsbordet.

- Tidligere var det framgang i politiske forhandlinger og våpenhvile-forhandlinger som gjorde det mulig å få det humanitære arbeidet i gang. Nå håper vi at det humanitære arbeidet kan fortsette, og at det kan være tillitsbyggende for å få igang forhandlinger om fred og våpenhvile igjen. Det handler om en gjensidig avhengighet, sier Egeland.

OMRINGET:  En syrisk fotograf løper for å komme seg i sikkerhet i den opprørskontrollerte bydelen Daraya, like ved hovedstaden Damaskus. Assad-regimet har massivt bombet bydelen, og sier at det kun er krigere i byen. Denne uka ble det påvist at dette var helt feil. Både barn og kvinner og andre sivile er innesperret her. Foto: Xinhua / Sipa / Scanpix
OMRINGET: En syrisk fotograf løper for å komme seg i sikkerhet i den opprørskontrollerte bydelen Daraya, like ved hovedstaden Damaskus. Assad-regimet har massivt bombet bydelen, og sier at det kun er krigere i byen. Denne uka ble det påvist at dette var helt feil. Både barn og kvinner og andre sivile er innesperret her. Foto: Xinhua / Sipa / Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart