Syria-angrep må utsettes

Et militært angrep mot Syria, som i går formiddag virket umiddelbart forestående, må trolig vente til FN-inspektørene har lagt fram sin rapport om bruk av kjemiske våpen.

PRØVER: En våpeninspektør fra FN tar prøver av sand nær et missil som kan ha vært ladet med stridsgass i Ain Terma utenfor Damaskus. FN har funnet kjemiske spor. Foto: AP / Scanpix /United Media Office of Arbeen
PRØVER: En våpeninspektør fra FN tar prøver av sand nær et missil som kan ha vært ladet med stridsgass i Ain Terma utenfor Damaskus. FN har funnet kjemiske spor. Foto: AP / Scanpix /United Media Office of ArbeenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-inspektørene i Syria trenger fire dager på å få gjort ferdig feltarbeidet i Syria, ifølge FNs generalsekretær, Ban Ki-moon. Deretter må de skrive en rapport til FN. Noe militært angrep mot Syria kan neppe komme før rapporten er klar og drøftet i FN.

Russisk nei
Russland satte i går foten ned for et britisk forslag til vedtak Sikkerhetsrådet i FN før det var lagt på bordet, men Rådet fortsatte sine drøftinger. Forslaget ville gi fullmakt til å bruke «alle nødvendige midler for å beskytte sivile mot kjemiske våpen». Det så ut som et forsøk på å legge det diplomatiske grunnlaget for militær innblanding i Syria fra utenforstående land, dersom det ikke er mulig å enes i Sikkerhetsrådet. Men for Russland — og Kina — minner det mye om vedtaket om Libya, som ga de libyske opprørerne et flyvåpen og endte med et regime-skifte. De vil ikke ha en gjentakelse.

Det er uansett for tidlig med et vedtak om kjemiske våpen i Syria før FN-inspektørene, som leter etter beviser for bruk av kjemiske våpen i Syria, har lagt fram sin rapport, mener Russland.

Avvente
Og Russland fikk i dette støtte fra FNs generalsekretær, Ban Ki-moon. Han ber landene som har tatt til orde for militær innblanding, om å avvente inspektørenes rapport.

- Det er avgjørende at vi får etablert fakta. Et FN-lag er på bakken for å gjøre akkurat det. Bare dager etter angrepet har de samlet inn verdifulle prøver og intervjuet ofre og øyenvitner. Laget trenger tid til å fullføre jobben sin, understreket Ban.

Funnet spor
Lakhdar Brahimi, FNs utsending til Syria, sa i går at det er funnet spor av kjemiske stoff på åstedet for angrepet i forrige uke, hvor flere hundre ble drept. Ifølge de syriske opprørerne ble 1 300 mennesker drept. Tallet er omstridt. Leger Uten Grenser har talt opp 3 600 pasienter med symtomer på «nerveforgiftning», hvorav 355 døde.

Brahimi kalte det angivelige kjemiske angrepet onsdag 21. august «uhyrlig» og «uakseptabelt» da han snakket til journalister ved FN-hovedkvarteret i Genève.

FNs våpeninspektører fortsatte i går sine undersøkelser i områdene i utkanten av den syriske hovedstaden, Damaskus, hvor kjemiske våpen skal ha vært brukt. De har imidlertid ikke mandat til å utpeke hvem som sto bak bruken av disse våpnene, og i Syria skylder regjeringsstyrkene og opprørerne på hverandre.

Folkeretten
Brahimi sa også at enhver militær inngripen i Syria trenger godkjenning fra Sikkerhetsrådet i FN, ifølge folkeretten.

- Jeg tror folkeretten er klar på dette. Folkeretten sier at militær handling må komme etter et vedtak i Sikkerhetsrådet, det er hva folkeretten sier. Hva som vil skje der igjen vet jeg ikke, sa Brahimi før Russland hadde avvist britenes forslag.

Straff
Det er president Barack Obama i USA, statsminister David Cameron i Storbritannia og president François Hollande som de siste par dagene mest åpent har tatt til orde for å straffe regimet i Syria for bruk av kjemiske våpen. Tyrkia, naboland til Syria og NATO-land, har vært en ivrig medspiller. De viser til en folkerettslig avtale om forbud mot bruk av kjemiske våpen. Men den avtalen har ikke Syria undertegnet.

Uansett er det her snakk om et straffeangrep med krysser-missiler mot noen militære mål. Det blir ingen krig med innmarsj av soldater på bakken, ingen forsøk på å styrte president Bashar al-Assad. Det er planlagt til å ta et par dager.

Ikke beredt
Det blir vanskelig å rettferdiggjøre et militært angrep mot regimet i Syria uten godkjenning i Sikkerhetsrådet. Svært få blant velgerne på hjemmebane støtter en krig. Og Den Arabiske Ligaen, som riktignok fordømte «det syriske regimet for denne avskyelige forbrytelsen», ville ikke gå inn for å svare med et militært angrep.

Den diplomatiske grunnen synes ikke å være beredt for et angrep. Og det blir, som før angrepet mot Irak i 2003, politisk vanskelig å angripe før FNs inspektører har fått gjort ferdig sitt arbeid.

KJEMISKE SPOR Lakhdar Brahimi, FNs utsending til Syria, sier FNs våpeninspektører har funnet spor av kjemiske stoffer utenfor Damaskus. Foto: AP / Scanpix / Keystone / Martial Trezzini
KJEMISKE SPOR Lakhdar Brahimi, FNs utsending til Syria, sier FNs våpeninspektører har funnet spor av kjemiske stoffer utenfor Damaskus. Foto: AP / Scanpix / Keystone / Martial Trezzini Vis mer