STORE ØDELEGGELSER: Det har vært harde kamper i Aleppo, og kraftige angrep fra regjeringsstyrkene med støtte fra Russland.

Foto: AFP / KARAM AL-MASRI / NTB scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Det har vært harde kamper i Aleppo, og kraftige angrep fra regjeringsstyrkene med støtte fra Russland. Foto: AFP / KARAM AL-MASRI / NTB scanpixVis mer

- Syria-avtalen er ikke verdt papiret den er skrevet på

Skepsis til nattas avtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt ble det enighet om en avtale om våpenhvile innen ei uke mellom regjeringshæren og opprørsgrupper i Syria.

De demokratiske presidentkandidatene Hillary Clinton og Bernie Sanders roste i natt USAs utenriksminsiter John Kerry for å ha fått i stand avtalen. Men Russland vil trolig fortsette bombingen av Aleppo. Og det er ikke klar hva som vil skje med kampen mot IS.

- Første skritt
Norges utenriksminister Børge Brende omtaler avtalen som «første viktige skritt for å etablere en våpenhvile i Syria» på Twitter. Men han gir uttrykk for at det er et stykke igjen å gå, og at det er ulike grupper som kan «barke sammen».

- Vi har ingen garanti for at en slik våpenhvile blir etterlevd. Dette er det mest positive som har skjedd på flere uker og måneder. Så får vi se om partene er villige til å etterleve en form for våpenhvile, og om dette kan være begynnelsen på en større forståelse, sier Børge Brende til NRK.

Det er ikke klart hvordan avtalen vil fungere i praksis. Washington Post skriver at det trolig fortsatt vil være lokale kamper, men at avtalen kan stoppe bruken av tunge våpen. USA vil trolig fortsatt støtte opposisjonsgrupper med utstyr og opptrening, slik at de ikke er underlegne hvis kampene gjenoppstår. Russland vil samtidig fortsette å støtte Assad, skriver avisa.

- Ønsker et sterkt overtak Enkelte diplomater sier ifølge BBC at avtalen «ikke er verdt papiret den er skrevet på».

ENIGE: John Kerry og Sergej Lavrov. Foto: MICHAEL DALDER / DPA / NTB scanpix
ENIGE: John Kerry og Sergej Lavrov. Foto: MICHAEL DALDER / DPA / NTB scanpix Vis mer

Og Syria- og Midtøsten-ekspert Kai Kverme sier avtalen ikke gir noen grunn til overdreven optimisme for utviklingen framover.

- Det som skjer i Aleppo, med den massive offensiven fra Russland og regimet, gir grunn til bekymring. Det er en grunn til at de er blitt enige om at avtalen gjelder om ei uke: Innen den tid skal de ha knekket motstanden der. Regimet og Russland har helt åpenbart en innstilling om at kan vinne militært, og ønsker et sterkt overtak. Det som skjer der er ikke pent, og det har det ikke vært på veldig, veldig lenge, sier Kverme.

- Iran og Hizbollah er også inne i bildet, og Russland har nok større innflytelse på dem enn vesten har på den syriske opposisjonen.

Han sier han frykter at Russland vil fortsette å si at de bomber IS, mens de i virkeligheten bomber den syriske opposisjonen.

Humanitær hjelp Partene i München-toppmøtet ble enige om å akselerere arbeidet med å få brakt humanitær hjelp til kriseområdene. Men Storbritannias utenriksminister Philip Hammond sier at det bare vil være mulig dersom Russland stopper bombingen mot grupper som kjemper mot Bashar al-Assad og hans allierte, skriver NTB. Og det vil ikke russerne.

- Det russiske luftforsvaret vil fortsette sine angrep mot IS og Nusrafronten i Syria, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, ifølge Reuters.

Gjenopptas? En talsmann for den syriske opposisjonen, Salim al-Muslat, sier opprørerne ønsker enigheten om våpenhvile og humanitær bistand velkommen, men at de avventer hva som faktisk vil skje på bakken, skriver NTB.

- Om vi får se resultater og realisering av avtalen, vil vi snart se dere i Genève, hevder de.

Før torsdagens møte var planen at de FN-støttede fredssamtalene i Genève skulle gjenopptas innen 25. februar etter å ha brutt sammen før de i det hele tatt kom i gang. Samtalene ble brutt etter regimets russiskstøttede offensiv i Aleppo-området.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram