Syria-avtalen presentert: - Viser at vi i Norge samler oss når det trengs

Dette er partilederne enige om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 16.30 kom seks av Stortingets partiledere inn på den planlagte pressekonferansen for å presentere Syria-avtalen de omsider ble enige om i dag.

I stedet for å ta inn 10 000 syriske flyktninger over to år, er de nå enige om å ta inn 8000 flyktninger over en periode på tre år.

I tillegg:
• øker intergreringstilskuddet til kommunene
• Husbanken får mer penger til boligbygging for flyktninger
• I tillegg til de 250 millionene til flyktningeinnsats som regjeringen foreslo, har partiene nå blitt enige om 250 millioner til i år, og 250 millioner ekstra neste år.

Høyres Trond Helleland var den første som fikk ordet onsdag ettermiddag, da Arbeiderpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne la fram resultatet.

- Dette er kanskje den verste situasjonen vi har sett siden andre verdenskrig. Et stort ansvar påhviler det internasjonale samfunnet, og Norge er villig til å stille opp, sa Helleland, som er Høyres parlamentariske leder og sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

- Seks partier enige i flere år Så var det Ap-leder Jonas Gahr Støre som fikk legge fram hovedpunktene i avtalen.

- Jeg er fornøyd, jeg mener avtalen er god og dekker innsats både i regionen, hjemme og i kommunene. Også er jeg veldig fornøyd med at Stortinget lever opp til en av de kvalitetene vi har i Norge når det trengs, nemlig at vi samler oss, sier Støre til Dagbladet.

-  Denne typen vedtak hadde blitt helt annerledes å gjennomføre om det hadde vært en splitt mellom de ulike sidene i Stortinget. Nå er regjeringen med, statsministeren har vært med på invitasjonen om å få til et forlik og Høyre har vært en god samtalepartner i disse ukene fram til i dag. At seks partier forplikter seg om å i flere år framover stå sammen bak dette, gjør at det er en god avtale, sier han.

- Hvordan påvirker det samarbeidet at noen sitter i regjering og er imot hele avtalen? spurte en journalist under pressekonferansen, med tanke på at både SV og Frp trakk seg fra forhandlingene.

- Selv om Frp forlot forhandlingen var det god tone, og de sier de vil bidra, unntatt å øke antall kvoteflyktninger, var svaret.

Viktig, ikke god nok Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne sa på sin side at de gjerne skulle tatt inn flere flyktninger, men sa seg som de andre partilederne godt fornøyd med å ha kommet til enighet.

- Dere hadde jo et klart flertall for 10 000 flyktninger på to år - er avtalen da så god? spør Dagbladet Hansson.

- Jeg sier det er en viktig avtale. Jeg sier at avtalen ikke er så god som vi ville ha den, men selv om det går fint for MdG på meningsmålingene, så er vi jo edru i det at vi kan telle. Jeg er én person på dette stortinget, og da må vi ha litt is i magen, sier han til Dagbladet etter pressekonferansen.

Helleland viste i sin innledning til en lang politisk prosess forut for avtalen mellom seks av de åtte stortingspartiene.

- Avtalen ivaretar situasjonen i nærområdene med nødhjelp og bistand, og vi er villige til å ta ansvar for at kvoteflyktninger kan komme til Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer