Syria avviser FN-resolusjon

Nekter å samarbeide om drapsetterforskning. Trues med sanksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Syria avviser bryskt FN-resolusjonen som pålegger regjeringen å samarbeide i etterforskningen av drapet på Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri. Landet risikerer nå «videre tiltak», melder CNN.

En FN-rapport fra oktober utpeker syriske sikkerhetsstyrker og deres libanesiske allierte som ansvarlige for bomben som drepte Hariri og 20 andre i Beirut 14. februar. Syria tilbakeviser anklagene.

Blant de mistenkte er president Bashar al-Assads bror og svoger.

Høylytt krangel

Krangelen gikk høylytt over bordet i Sikkerhetsrådet i går.

Syrias utenriksminister Farouk al-Sharaa uttalte at FN-rapporten dømmer Syria før rettssaken, og han lurte på om FN antok at syriske styrker var skyldige bare fordi de var i Libanon på attentat-tidspunktet.

Al-Sharaa sa at å anklage Syria for å ha forhåndsviten om drapet er ensbetydende med å beskylde amerikanske myndigheter for å ha visst om 11. september-angrepene på USA.

Den britiske utenriksministeren Jack Straw var raskt ute med å svare på kommentaren og kalte den en «en grotesk og ufølsom sammenlikning». Andre diplomater sa at den understreket Syrias isolasjon og behovet for en advarsel.

DEMONSTRERER: Syriske ungdommer demonstrerer til støtte for myndighetene i nærheten av den amerikanske ambassaden i Damaskus tidligere i dag. Foto: Scanpix
DEMONSTRERER: Syriske ungdommer demonstrerer til støtte for myndighetene i nærheten av den amerikanske ambassaden i Damaskus tidligere i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Bruk av makt

Drapet på populære Hariri, en kritiker av den syriske okkupasjonen av Libanon, utløste massive protester som til slutt førte til Syrias tilbaketrekning fra nabolandet.

FN-resolusjonen som ble vedtatt i går, har som ytterste konsekvens at Sikkerhetsrådet vurderer bruk av makt hvis ikke Syria føyer seg og samarbeider.

Resolusjonen setter 15. desember som Syrias frist til å samarbeide. Fristen kan imidlertid forlenges dersom etterforskningen krever det.

Russland og Kina var i utgangspunktet negative til å true Syria med sanksjoner, og advarte resten av Sikkerhetsrådet mot å gå for fort fram. Resolusjonen ble likevel enstemmig vedtatt til slutt.

- Den endelige resolusjonen er ikke optimal, men den viser at alle medlemmene av Sikkerhetsrådet er fast bestemt på å avdekke sannheten, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

HARDT PRESSET: Syrias president Bashar al-Assad.
POPULÆR: To turister passerer en kjempeplakat av Libanons myrdede eksstatsminister Rafik Hariri i Beirut.
KRANGLET: Syrias utenriksminister Farouk al-Sharaa i FN i går.