- Syria bak statsministerdrap

FN-rapport hevder å bevise at syriske og libanesiske sikkerhetsoffiserer deltok i drapet på Rafik Hariri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En FN-etterforskning som ble frigitt torsdag konkluderer med at høyt rangerte syriske og libanesiske sikkerhetsoffiserer etter all sannsynlighet var involvert i drapet på den tidligere libanesiske statsministeren Rafik Hariri. Han ble tatt av dage etter at en bilbombe gikk av i Beirut 14. februar i år. 20 andre personer mistet livet i eksplosjonen.


Rapporten reiser også spørsmål omkring Libanons president Emile Lahoud. Han mottok en telefon bare minutter før bilbomben gikk av.

Sjefen for etterforskningsteamet, Detlev Mehlis, sier at attentatet var av en så kompleks art at det er vanskelig å forestille seg at både syrisk og libanesisk etterretningstjeneste ikke er innblandet, ifølge AP.

Avgjørelsen om å tilintetgjøre Hariri «kan ikke ha blitt fattet uten godkjennelse fra høyt rangerte syriske sikkerhetsoffiserer og kan ikke ha blitt videre organisert uten en hemmelig forståelse med deres kolleger i den libanesiske sikkerhetstjenesten,» står det i rapporten.

Mehlis skriver i den 53-sider lange rapporten at de to nasjonenes etterretning overvåket Hariri gjennom konstant avlytting av hans telefon. Etterforskningen er ikke sluttført, og den foreløpige rapporten krever at arbeidet må videreføres med libanesisk retts- og sikkerhetstjeneste i front.

I et brev heftet ved rapporten skriver FNs generalsekretær Kofi Annan at han vil utvide Mehlis\' granskning til 15. desember.

Den foreløpige rapporten er basert på funnene etter det som omtales som en rask FN-granskning som omfatter uttalelser fra 244 vitner, gjenstander fra åsstedet, samt arbeid lagt ned av 30 etterforskere fra 17 land.

Detlev Mehlis: Han leder FN-granskningen av attentatet mot tidligere stasminister i Libanon, Rafik Hariri. Her er Mehlis avfotografert med FNs generalsekretær Kofi Annan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer