Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Syria-bildene som skal vise systematisk tortur, samsvarer med våre funn

- Jeg ble fysisk dårlig, sier seniorrådgiver i Amnesty. Vi advarer mot sterke bilder.

TORTUR: Dette bildet viser hvordan en ikke navngitt mann skal ha blitt utsatt for tortur. Foto: EPA/THE REPORT/ CARTER-RUCK / HANDOUT / NTB SCANPIX
TORTUR: Dette bildet viser hvordan en ikke navngitt mann skal ha blitt utsatt for tortur. Foto: EPA/THE REPORT/ CARTER-RUCK / HANDOUT / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen starter den lenge varslede Syria-konferansen i Sveits. Der møter representanter for Assad-regimet både opposisjonsmedlemmer fra sitt eget land, og resten av verdenssamfunnet.

I anledning konferansen har et britisk advokatfirma, Carter-Ruck - som skal være hyret inn av Qatar, som igjen støtter opposisjonen i
Syria - distribuert en rapport om forholdene i Syria.

Rapporten viser groteske bilder, og graverende informasjon, fra Syria-konflikten. Dagbladet presenterer bildene i kveld.

- Det er helt opplagt at hvis opplysningene i rapporten bekreftes, så er dette forbrytelser mot menneskeheten. Det går både på alvorlighetsgraden i det som kommer fram og på omfanget, det er så massivt, 11 000 mennesker, sier Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty International, til Dagbladet.

Samsvarer Hun understreker at hun ikke kan direkte bekrefte informasjonen i rapporten, men påpeker likevel:

- Funnene i rapporten samsvarer med funn som Amnesty har kommet fram med tidligere i konflikten.  Først i mars 2012, om tortur som syriske myndigheter benyttet seg av mot fredelige demonstranter. Da avdekket vi et helt vanvittig bilde av oppfinnsomhet når det gjelder torturmetoder, også opp mot barn, sier Tin.

- Så, i en annen rapport det samme året, skrev vi om en rekke dødsfall i varetekt, der folk rett og slett hadde omkommet som følge av tortur. I substans samsvarer dette med de nye opplysningene som har kommet, sier Tin.

Ble fysisk dårlig - Det vi sier nå er at den nye dokumentasjonen må føre til at dette temaet — påstander om tortur og drap på systematisk vis i syriske fengsler — må bli en prioritet på Geneve II-konferansen som starter nå, sier Ina Tin.

- Verdenslederne må samle seg om å kreve full tilgang til å granske de påstandene som kommer fram. FN må også få full adgang til å overvåke og besøke steder der folk holdes fengslet i Syria. Det gjelder både de formelle fengslene, og uformelle arreststeder — som brukes både av myndighetene og av væpnede opposisjonsgrupper.

- Hvordan reagerte du da du så bildene?

SKADER. Bildene er tatt av en person som har fått kallenavnet «Cæsar», og viser blant anent personer som skal være påført fysiske skader i fengsel. Foto: EPA/THE REPORT/ CARTER-RUCK / HANDOUT / NTB SCANPIX
SKADER. Bildene er tatt av en person som har fått kallenavnet «Cæsar», og viser blant anent personer som skal være påført fysiske skader i fengsel. Foto: EPA/THE REPORT/ CARTER-RUCK / HANDOUT / NTB SCANPIX Vis mer

- Jeg reagerte med forferdelse. Men dessverre minnet det meg nettopp om våre egne rapporter. Jeg har jobbet i amnesty i mange år, men dette er rapportene som har gjort absolutt størst inntrykk på meg. Jeg ble fysisk dårlig, det er det verste jeg har sett.

Anerkjente Den omfattende rapporten er utarbeidet av anerkjente etterforskere: Den er forfattet av Sir Desmond de Silva, tidligere påtaleansvarlig ved krigsforbryterdomstolen for Sierra Leone, Sir Geoffrey Nice, påtaleansvarlig i saken mot president Slobodan Molosevic og professor David Crane, som stilte Liberias despot Charles Taylor for retten.

Rapporten viser ifølge forfatterne at Bashar al-Assad og hans regime står bak massive overgrep mot sin befolkning.

Bevis for drap i «industri-skala», gjennomført av regimet. (..) bilder og dokumenter gir «klare bevis» på systematiske drap av 11 000 fanger, skriver The Guardian. CNN melder at «grusomme bilder kan bevise tortur fra Assad-regimet».

Bildene skal være tatt av en person som har fått kallenavnet «Cæsar». Han skal ha jobbet 13 år i Syrias beryktede militærpoliti, før han hoppet av og smuglet ut over 50 000 bilder av døde syrere.

RYSTET: Seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty sier de nye funnene samsvarer med Amnestys egne, svært alvorlige funn. Foto: Dagbladet
RYSTET: Seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty sier de nye funnene samsvarer med Amnestys egne, svært alvorlige funn. Foto: Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart