Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Syria-dugnad viser gjennomslag for høyrepolitikk

Erna Solberg sier Syria mener rekordstøtten til Syria viser gjennomslag for regjeringens standpunkt om at flyktningene hjelpes best i nærområdene.

 REKORDSUM: Aldri har verdenssamfunnet samlet inn så mye penger på én dag, til én krise, sa FNs generalsekretær Bank Ki-moon ved avslutningen av London-konferansen. Statsminister Erna Solberg mener det ikke er en tilfeldighet at tre av vertene, Tyskland, Storbritannia og Tyskland ledes av konservative partier. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REKORDSUM: Aldri har verdenssamfunnet samlet inn så mye penger på én dag, til én krise, sa FNs generalsekretær Bank Ki-moon ved avslutningen av London-konferansen. Statsminister Erna Solberg mener det ikke er en tilfeldighet at tre av vertene, Tyskland, Storbritannia og Tyskland ledes av konservative partier. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppsummerte konferansen, sa han at aldri har verdenssamfunnet samlet inn like mye penger på én dag til én krise. Han kalte konferansen en suksess, og takket initiativtakerne.

- Gjennomslag Statsminister Erna solberg som tok initiativet til giverlandskonferansen for Syria, viser til at tre av vertslandene, Tyskland, Storbritannia og Norge, er ledet av konservative partier. Ifølge Solberg er det ikke tilfeldig.

- Nei, det er det ikke. For det første gjør det at vi representere konservative regjeringer, det enklere for oss å snakke sammen om å gjøre dette. Cameron har vært veldig klar og tydelig internasjonal på å øke bistanden til Syria og nærområdene.

Jeg tror det har å gjøre med forståelsen for det som i den norske debatten ofte blir omtalt som «hjelpe dem der de er», som et dårlig standpunkt. Nei, det er bra standpunkt. Denne konferansen er et gjennomslag for forståelsen for det at det blir mye verre for flyktningene, for hele verden, hvis alle flyktningene skal bevege seg vekk fra nærområdene, sier Solberg til Dagbladet ved avslutningen av konferansen i London.

Savner sosialdemokratisk initiativ Debatten om mottak av flyktninger i Norge kontra hjelp til flyktningene i nærområdene til konfliktene, var sentral i valgkampen i fjor etter at et flertall på Stortinget ville øke tallet på kvoteflyktninger til 10 000 over to år.

- Betyr det at du mener sosialdemokratiske ledere ikke hadde klart noe tilsvarende?

- Det skal jeg ikke garantere. Men jeg har ikke sett noen sosialdemokratiske initiativer, sier Solberg.

Hun viser til at det er konservativt ledede land som har kommet opp med mest penger til Syria og nærområdene i løpet av konferansen.

- Vi får se hva som ligger i Frankrikes bidrag. Så er det jo land som Sverige, som har andre utfordringer. Men de har ikke bidratt på topp her, sier Solberg.

FN har bedt om sju milliarder dollar til Syria-krisa. Ved avslutningen av konferansen ser summen av løfter til å nærme seg seks milliarder dollar. Det er Solberg svært godt fornøyd med.

- Må stoppe bombing Det tragiske baktreppet er at mens landene samler inn penger, fortsetter bombingen i Syria og strømmen av flyktninger fortsetter mot Syrias naboland.

- Det mest skuffende, er det som skjer i Syria. Til tross for at det skulle være en bevegelse i Syria mot fredsforhandlinger, så bidrar ikke Iran og Russland for øyeblikket til å dempe krigshandlinger slik at det kan skapes tillit og grunnlag for samtaler om fred og forsoning kan fortsette. Men det som har vært bra her i dag, er at mange land har bidratt mye, sier Solberg.

Flere regjeringssjefer og andre topper som holdt innlegg, understreket også betydningen av satsningen på skole henger av barna, og deres framtid, avhenger av dere. Det gjorde også Malala Youzafzai.

- Det er over 700 000 syriske barn som ikke får skolegang nå. De er ikke en tapt generasjon. De aksepterer ikke å være det, det gjør ikke jeg, og det bør ikke dere gjøre, sa Malala i sin appell.

 ENIGE: Statsminister Erna solberg og Malala er enige om at barn i Syria og i flyktningeleire skal få skolegang. - Vi er enige om at vi ikke godtar noen tapt generasjon, sier Solberg.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ENIGE: Statsminister Erna solberg og Malala er enige om at barn i Syria og i flyktningeleire skal få skolegang. - Vi er enige om at vi ikke godtar noen tapt generasjon, sier Solberg.Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer