LUFTANGREP: Slik så det ut etter et amerikansk luftangrep mot IS-stillinger i Kobani i fjor. Foto: Umit Bekas / Reuters / NTB Scanpix
LUFTANGREP: Slik så det ut etter et amerikansk luftangrep mot IS-stillinger i Kobani i fjor. Foto: Umit Bekas / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Syria er i ferd med å bli en lekeplass der Vesten og Russland måler muskler

Demonstrerer våpen, og forbereder noe som kan likne en ny kald krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER BÅDE politiske muskler, og militære muskler som måles etter at også Russland valgte å kaste seg inn i krigen i september. Siden da har store ting skjedd i det voldtatte landet Syria.

På det politiske plan er Russland på offensiven etter at de tidligere i måneden inngikk en avtale med den irakiske regjeringen om å dele etterretning. Med i etterretningssamarbeidet er også Iran og den syriske regjeringen til Bashar al-Assad. Resultatet av dette har vi sett de siste dagene, da flere tusen iranske soldater er fløyet inn på Bassel al-Assad flyplassen ved Lakatia, som i perioder har vært stengt for annen trafikk. Russerne disponerer også el flystripe i Lakatia, dit mer enn 1000 soldater og en mengde utstyr er fløyet inn.

PLANEN ER å starte et koordinert angrep mot Aleppo, som var Syrias største by og finanssenter, men der flere av de store gruppene i den kaotiske syriske borgerkrigen alle slåss mot hverandre. Iranske myndigheter har sagt offentlig at de vil vurdere en henvendelse fra den syriske regjeringen om militær hjelp. Det betyr at de iranske soldatene som er fløyet til Lakatia skal slåss sammen med syriske regjeringsstyrker, med russisk flystøtte, for å ta kontroll over Aleppo og områdene rundt.

RUSSISK: Piloten i Sukhoi SU-25 klatrer ut av cockpiten etter å ha utført bakkeangrep i Syria. Foto:NTB Scanpix
RUSSISK: Piloten i Sukhoi SU-25 klatrer ut av cockpiten etter å ha utført bakkeangrep i Syria. Foto:NTB Scanpix Vis mer

Men samtidig som den syriske regjeringen med støtte fra Russland og Iran planlegger denne offensiven, har flere av de sunni-muslimske gruppene i Syria som slåss mot denne alliansen, fått ferske leveranser av anti-tank våpen fra Saudi-Arabia og andre sunni-muslimske land på Den arabiske halvøya.

AMERIKANSK: Et EA-18G -jagerfly er klar for takeoff frra hangarskapet USS «Carl Vinson». Foto: NTB Scanpix
AMERIKANSK: Et EA-18G -jagerfly er klar for takeoff frra hangarskapet USS «Carl Vinson». Foto: NTB Scanpix Vis mer

DET POLITISKE og det militært går hånd i hånd på krigsskueplassen i Syria. For også det militære initiativet er nå i hendene på den russisk-syrisk-iranske alliansen. Russland har satt inn nye våpen som aldri før har vært brukt i virkelig kamp, som jageren Sukhoi Su-34 og krysser raketter som er skutt ut fra skip i Kaspihavet, som begge, ifølge The New York Times, imponerer amerikanerne. Dermed er Syria også en test-arena for moderne russiske våpen, noe heller ikke den russiske presidenten Vladimir Putin legger skjul på.

«En ting er at ekspertene har vært oppmerksomme på at Russland skal ha hatt disse våpnene. En annen ting er å se at disse våpnene virkelig eksisterer, at vår forsvarsindustri virkelig lager dem, at de har høy kvalitet, og at vi har høyt kvalifiserte mannskaper som kan bruke dem. De har også nå sett at Russland er villig til å bruke dem i landets og folkets interesse», sa Putin på statlig TV denne uka.

Altså, krigsskueplassen Syria er også en våpenbasar der Russland villig viser fram det nyeste og mest avanserte de har av våpen.

ETTER AT RUSSLAND kastet seg inn i krigen i Syria, har de også gjort det med en langt større intensitet enn USA. Ifølge The New York Times så har russiske fly nesten like mange angrep i Syria daglig som det USA har i måneden.

««Syria er en test-arena for moderne russiske våpen»»

Forskjellen på det russiske og amerikanske engasjementet i Syria ser ut til å være at der Russland har en klar plan, å støtte Assad-regimet, og igjen gjøre det til den dominerende politiske kraften i Syria, så har USA ingen annen plan enn å begrense innflytelsen til Den islamske staten (IS). Derfor har Russland overtatt både det politiske og det militære initiativet i Syria.