SKAL HA FÅTT MILITÆR TRENING: Under oppholdet i Syria skal de to terrortiltalte mennene fra Norge ha gjennomført et trenings- og opplæringsprogram og blant annet fått opplæring i atskillelse og sammensetning av AK47 automatvåpen, ifølge tiltalen. Foto: AP / NTB Scanpix
SKAL HA FÅTT MILITÆR TRENING: Under oppholdet i Syria skal de to terrortiltalte mennene fra Norge ha gjennomført et trenings- og opplæringsprogram og blant annet fått opplæring i atskillelse og sammensetning av AK47 automatvåpen, ifølge tiltalen. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Syria-farer (23) fra Oslo erkjenner å ha vært tilsluttet terrorgruppa IS

Men nekter for å ha planlagt terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det opplyser 23-åringens forsvarerer, Svein Holden, til Dagbladet. 

Tsjetsjeneren er dermed den andre tiltalte fra Norge med tilknytning til IS som har erkjent å vært en del av terrororganisajonen i Syria og Irak. Fra før har norsk-somalieren Djibril Abdi Bashir fra Skien erkjent at han var tilknyttet gruppa, men kun for å tilby hummanitær hjelp.

23-åringen skal sammen med en norsk-pakistansk familiefar fra Fredrikstad ha reist fra Norge til Syria i august 2014. Familiefaren oppholdt seg i Syria i en drøy måned, mens 23-åringen var der i om lag seks måneder.

Begge to ble pågrepet samme dag i en koordinert politiaksjon i fjor sommer.

Onsdag neste uke må begge møte opp i Oslo tingrett tiltalt for deltakelse og støtte til terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) i Syria, og tiltalt for å ha planlagt terrorhandlinger. Forbrytelsen har en strafferamme på tolv års fengsel.

- Min klient kommer til å erkjenne deltakelse i IS i en periode, men ikke forbund. Han har bare vært en deltaker, sier Holden.

23-åringen har tidligere nektet straffskyld hele veien, men forsvareren regner med at klienten nå får strafferabatt for erkjennelsen.

- Jeg ønsker ikke å kommentere ytterligere detaljer før rettssaken starter opp i neste uke, sier han. 

Tiltalen: Ifølge tiltalen skal 23-åringen sammen med en familiefar fra Fredrikstad ha reist fra Norge til Syria i august 2014. 

Under oppholdet skal de to ha gjennomført et trenings- og opplæringsprogram og blant annet fått opplæring i atskillelse og sammensetning av AK47 automatvåpen, ifølge tiltalen. 

23-åringen skal ha tjenestegjort for IS blant annet ved å sikre andre personer tilknyttet IS muligheten til kommunikasjon. Etter at han kom tilbake til Norge, fortsatte å holde kontakt med flere personer som blant annet deltok i væpnede kamper for terrorgruppa, står det i tiltalen.

23-åringen ble telefonavlyttet av de hemmelige tjenestene, får Dagbladet opplyst, og i samtalene kom det fram at han skal ha videreformidlet beskjed fra IS-personell i IS-kontrollerte områder til personer i Norge. 

Ifølge tiltalen skal 23-åringen også ha hatt planer om å returnere til Syria og ta med utstyr til medlemmer av terrorgruppa.

Tsjetsjeneren er også tiltalt for falsk forklaring i forbindelse med sin søknad om oppholdstillatelse i Norge. Han er også tiltalt for  ulovlig oppbevaring av en slåsshanske, teleskopbatong og gasspistol.

Slektning dømt for terror Den terrorsiktede familiefaren er domfelt ti ganger tidligere, og det mest alvorlige forholdet er medvirkning til drap på midten av nittitallet - tidligere omtalt som såkalt æresdrap. Mannen er også domfelt for uaktsomt bildrap i 2005. 

I fjor sommer ble en slektning av 45-åringen, 25-årige Ishaq Ahmed fra Fredrikstad, dømt til åtte års fengsel for å ha deltatt i og støttet IS og al-Nusra-fronten i Syria.

Familiefaren nekter straffskyld. 

Det er satt av tre uker til saken.