MED VÅPEN: Ishaq Ahmed poserer med våpen i Syria. Selv sier han at han gjorde det for å tøffe seg. Foto: PST/aktoratet
MED VÅPEN: Ishaq Ahmed poserer med våpen i Syria. Selv sier han at han gjorde det for å tøffe seg. Foto: PST/aktoratetVis mer

Syria-farer Ishaq Ahmed (24) anker terrordom

- Mener han er dømt for handlinger han ikke har begått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ishaq Ahmed fra Fredrikstad ble i Oslo tingrett mandag dømt til åtte års fengsel for å ha deltatt i og støttet Den islamske stat (IS) og Al-Nusra-fronten i Syria.

Nå anker Ahmed dommen, skriver NTB.

- Han mener han er dømt for handlinger han ikke har begått, og at Oslo tingrett har vurdert bevisene feil. Han anker derfor over domfellelsen på begge tiltalepostene, sier mannens forsvarer, advokat Thomas Randby til NTB.

Jurybehandling Med dommen fra mandag fikk aktoratet fullt medhold i sin påstand. Rettssaken er den andre i Norge som handler om fremmedkrigere i Syria, og den første som omfatter såkalt terrorforbund, dvs. å planlegge terrorhandlinger.

Med anken kommer saken opp til ny og full behandling i Borgarting lagmannsrett. Da blir det en jury som skal ta stilling til hvorvidt Ahmed er skyldig etter tiltalen.

Han har medgitt å ha hatt væpnede oppdrag under sitt opphold i Syria, men mener dette ikke omfattes av straffebestemmelsene han er dømt for.

- Han er uenig i rettens lovanvendelse, men siden saken nå uansett kommer opp til full, ny behandling, er det ingen grunn til å anke spesielt over lovanvendelsen, sier Randby til NTB.

- Skulle drive hjelpearbeid Selv har Fredrikstad-mannen hardnakket hevdet at han høsten 2013 dro til Syria for å drive humanitært hjelpearbeid, og at han hovedsakelig kjørte ambulanse under oppholdet, som strakte seg til februar 2014. Da kom han tilbake til Norge med skuddskade.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har på sin side lagt fram en stor mengde elektroniske bevis som skal vise at han dro til Syria med intensjonen å bli fremmedkriger.

Blant aktoratets bevis er bilder der han poserer med våpen. Selv hevder 24-åringen at han gjorde det for å tøffe seg, og at han aldri avfyrte skudd mot mennesker i Syria.

24-åringen har sittet varetektsfengslet siden desember i fjor. Da slo PST til mot ham fordi de antok at han plala en ny Syria-tur.

Krevde frifinnelse Forsvarerne krevde full frifinnelse for Ahmed. De viste til at han var tiltalt for å ville velte president Bashar al-Assads regime - et regime som av en rekke vestlige land, deriblant Norge og USA - anses som illegitimt.

Aktoratet på sin side la vekt på at IS og Al-Nusra-fronten står på FNs terrorliste, og at organisasjonenes handlinger er ulovlige.

- I Syria er det en regjering, som Norge ikke kan avsette. Stridshandlingene fra IS og Al-Nusra er ulovlige; det er urettmessig, det de gjør, sa statsadvokat Geir Evanger i sin prosedyre.