TERRORDØMT: 24-åringen fra Fredrikstad er dømt for å ha deltatt i og støttet Den islamske stat og Al-Nusra-fronten i Syria. Her forklarer han seg for aktoratet - politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff og statsadvokat Geir Evanger. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
TERRORDØMT: 24-åringen fra Fredrikstad er dømt for å ha deltatt i og støttet Den islamske stat og Al-Nusra-fronten i Syria. Her forklarer han seg for aktoratet - politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff og statsadvokat Geir Evanger. Illustrasjon: Fedor Sapegin / DagbladetVis mer

Syria-farer Ishaq Ahmed (24) dømt til åtte års fengsel

Funnet skyldig i å ha deltatt i og støttet terrororganisasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

24-årige Ishaq Ahmed fra Fredrikstad er i Oslo tingrett dømt til åtte års fengsel for å ha deltatt i og støttet Den islamske stat (IS) og Al-Nusra-fronten i Syria, melder NTB.

Dermed har aktoratet fått fullt medhold i sin påstand. Rettssaken er den andre i Norge som handler om fremmedkrigere i Syria, og den første som omfatter såkalt terrorforbund, dvs. å planlegge terrorhandlinger.

- Dommen er feil Forsvarer Thomas Randby sier Ahmed er skuffet over dommen.

- Han mener den er feil, og at han ikke har gjort det han er domfelt for, sier Randby til Dagbladet.

Advokaten sier han vil gå igjennom dommen med klienten, med henblikk på å vurdere en anke til lagmannsretten.

- Skulle drive hjelpearbeid Selv har Fredrikstad-mannen hardnakket hevdet at han høsten 2013 dro til Syria for å drive humanitært hjelpearbeid, og at han hovedsakelig kjørte ambulanse under oppholdet, som strakte seg til februar 2014. Da kom han tilbake til Norge med skuddskade.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har på sin side lagt fram en stor mengde elektroniske bevis som skal vise at han dro til Syria med intensjonen å bli fremmedkriger.

Blant aktoratets bevis er bilder der han poserer med våpen. Selv hevder 24-åringen at han gjorde det for å tøffe seg, og at han aldri avfyrte skudd mot mennesker i Syria.

24-åringen har sittet varetektsfengslet siden desember i fjor. Da slo PST til mot ham fordi de antok at han plala en ny Syria-tur.

Krevde frifinnelse Forsvarerne krevde full frifinnelse for Ahmed. De viste til at han var tiltalt for å ville velte president Bashar al-Assads regime - et regime som av en rekke vestlige land, deriblant Norge og USA, anses som illegitimt.

MED VÅPEN: Ishaq Ahmed poserer med våpen i Syria. Selv sier han at han gjorde det for å tøffe seg.
Foto: PST/aktoratet
MED VÅPEN: Ishaq Ahmed poserer med våpen i Syria. Selv sier han at han gjorde det for å tøffe seg. Foto: PST/aktoratet Vis mer

Aktoratet på sin side la vekt på at IS og Al-Nusra-fronten står på FNs terrorliste, og at organisasjonenes handlinger er ulovlige.

- I Syria er det en regjering, som Norge ikke kan avsette. Stridshandlingene fra IS og Al-Nusra er ulovlige; det er urettmessig, det de gjør, sa statsadvokat Geir Evanger i sin prosedyre.

SKAL STUDERE DOMMEN: Forsvarerne, Thomas Randby og Heidi Wiig Nicolaysen fra Advokatfirmaet Elden, akter nå å studere dommen før de går til eventulle videre skritt. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
SKAL STUDERE DOMMEN: Forsvarerne, Thomas Randby og Heidi Wiig Nicolaysen fra Advokatfirmaet Elden, akter nå å studere dommen før de går til eventulle videre skritt. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer