Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syria-farere fra Norge tiltalt for å ha planlagt terror

Skal ha kjempet for IS i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norsk-pakistansk familiefar (45) fra Fredrikstad og en 23-år gammel Oslo-mann fra Tsjetsjenia er tiltalt for deltakelse og støtte til terrororganisasjonen Islamsk stat (IS) i Syria. De er også tiltalt for å ha planlagt terrorhandlinger.

Statsadvokaten kaller tiltalen for alvorlig.

- Det er alvorlig å reise ned og slutte seg til ISIL. De reiste på et tidspunkt som det kom rapporter om store overgrep begått av det såkalte kalifatet, sier statsadvokat Fredrik Ranke til Dagbladet.

Ble telefonavlyttet Ifølge tiltalen skal de to ha reist sammen fra Norge til Syria i august 2014. Familiefaren oppholdt seg i Syria i en drøy måned, mens 23-åringen var der i om lag seks måneder. Begge to ble pågrepet samme dag i en koordinert politiaksjon i fjor sommer.

Under oppholdet skal de to ha gjennomført et trenings- og opplæringsprogram og blant annet fått opplæring i atskillelse og sammensetning av AK47 automatvåpen, ifølge tiltalen.

23-åringen skal ha tjenestegjort for ISIL blant annet ved å sikre andre personer tilknyttet ISIL muligheten til kommunikasjon, og etter at ham kom tilbake til Norge fortsatte å holde kontakt med flere personer som blant annet deltok i væpnede kamper for terrorgruppa.

23-åringen ble telefonavlyttet av de hemmelige tjenestene, får Dagbladet opplyst, og i samtalene kom det fram at han skal ha videreformidlet beskjed fra ISIL-personell i ISIL kontrollerte områder til personer i Norge.

Ifølge tiltalen skal 23-åringen også hatt planer om å returnere til i Syria og ta med utstyr til medlemmer av terrorgruppa.

Den 45 år gamle familiefaren skal ha vært en del av en IS-organisert troppeforflytning til Homs-regionen i Syria, ifølge tiltalen. Ifølge Dagbladets opplysninger hevder han i avhør å ha returnert til Norge av helsemessige årsaker.

Begge nekter straffskyld Påtalemyndigheten har dermed tatt ut tiltale for både straffelovens 147 d, som gjelder deltakelse i en terrororganisasjon, men også for 147 a, som gjelder «terrorforbund».

Statsadvokaten sier til Dagbladet at det under rettssaken kan bli aktuelt med vitner tilknyttet til det radikale islamistmiljøet i Norge.

 SØNNEN DØMT FOR TERROR: Ishaq Ahmed ble i fjor sommer dømt til åtte års fensgel for terror. Han er sønnen til den norsk-pakistanske familiefaren som nå er tiltalt for det samme. Foto: PST
SØNNEN DØMT FOR TERROR: Ishaq Ahmed ble i fjor sommer dømt til åtte års fensgel for terror. Han er sønnen til den norsk-pakistanske familiefaren som nå er tiltalt for det samme. Foto: PST Vis mer

- Det kommer til å bli en del vitner, men hvem det blir ønsker jeg ikke å kommentere, sier Ranke.

Familiefarens forsvarer, advokat Ann Helen Aarø, sier at hennes klient nekter straffskyld.

- Han nekter straffskyld på alle tiltalepunkter.

Advokat Svein Holden forsvarer den terrortiltalte 23-åringen. Han sier at hans klient nekter straffskyld.

Tsjetsjeneren er også tiltalt for falsk forklaring i forbindelse med sin søknad om oppholdstillatelse i Norge. Han er også tiltalt for  ulovlig oppbevaring av en slåsshanske, teleskopbatong og gasspistol.

Sønnen dømt for terror Den terrorsiktede familiefaren er domfelt ti ganger tidligere, og det mest alvorlige forholdet er medvirkning til drap på midten av nittitallet - tidligere omtalt som såkalt æresdrap. Mannen er også domfelt for uaktsomt bildrap i 2005.

I fjor sommer ble 45-åringens sønn, 25-årige Ishaq Ahmed fra Fredrikstad, dømt til åtte års fengsel for å ha deltatt i og støttet Den islamske stat (IS) og al-Nusra-fronten i Syria.

Tsjetsjeneren er ikke kjent for politiet fra tidligere. Han skal ha bodd i Norge i noen få år før ham bestemte seg for å reise til Syria, ifølge Dagbladets opplysninger.

Rettssaken kommer opp for Oslo tingrett 18. mai. Det er satt av tre uker til saken.

 HAR TATT UT TILTALE:  Statsadvokat Fredrik G. Ranke skal føre saken mot de to terrortilalte. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
HAR TATT UT TILTALE: Statsadvokat Fredrik G. Ranke skal føre saken mot de to terrortilalte. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer
Hele Norges coronakart