Syria-farere ville ikke snakke med PST

PST ønsket bekymringssamtaler med flere radikaliserte, norske muslimer før de reiste til Syria, men få ville snakke med politiet.

Oslo, 20090702:  Arfan Bhatti blir fremstilt for varetektsfengsling i åtte uker fordi han ikke overholdt meldeplikten.  Retten slipper ham imidlertid med daglig meldeplikt. Dette er infomasjonssjef i PST, Martin Bernsen. Foto: Håkon Eikesdal / DAGBLADET
Oslo, 20090702: Arfan Bhatti blir fremstilt for varetektsfengsling i åtte uker fordi han ikke overholdt meldeplikten. Retten slipper ham imidlertid med daglig meldeplikt. Dette er infomasjonssjef i PST, Martin Bernsen. Foto: Håkon Eikesdal / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har et av problemene vært at PST har kommet for sent inn i radikaliseringsprosessen til å kunne stoppe dem som vil reise til det borgerkrigsherjede landet, skriver Vårt Land.

- De som har kommet i vårt søkelys, er kommet så langt i utviklingen at de ikke vil stoppes. De er ikke interessert i å snakke med oss. Vi har for eksempel hatt bekymringssamtaler med flere av dem som har reist ut av landet den siste tiden. Noen av dem er nå døde, sier Bernsen til avisen.

Det er fra før kjent at PST kjenner til at opp mot 50 personer har reist fra Norge til Syria. Flere av dem er norske konvertitter.

Forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt sier det er tegn som tyder på at nordmenn også kjemper side om side med den ekstreme islamistgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Ifølge Hegghammer har det dukket opp enkelte opplysninger på nettet som tyder på at noen av dem som har reist til Syria for å krige, nå er i Irak.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer