Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syria-flyktninger kommer syklende over grensa i Øst-Finnmark. Vekker internasjonal oppsikt

100 bare i dag, og kapasiteten er sprengt.

SPRENGT: «Kapasiteten på kortsiktige overnattingsplasser for asylsøkere er sprengt i Øst-Finnmark», opplyser politiadvokat Jens Bernhard Herstad . Flyktningene på bildet kom i september. Foto: Birgitte Wisur Olsen, Sør-Varanger Avis
SPRENGT: «Kapasiteten på kortsiktige overnattingsplasser for asylsøkere er sprengt i Øst-Finnmark», opplyser politiadvokat Jens Bernhard Herstad . Flyktningene på bildet kom i september. Foto: Birgitte Wisur Olsen, Sør-Varanger Avis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Strømmen av syriske flyktninger via Russland til Øst-Finnmark skaper store utfordringer for politiet som skal håndtere den.

«I løpet av dagen er det kommet inn 100 stk asylsøkere over Storskog», meldte Finnmark Politidistrikt i en twitter-melding klokka 21 i kveld.

- Kapasiteten sprengt Det var akkurat som forventet tidligere i dag - men mye mer enn mottaksapparatet er laget for å ta unna. I Sør-Varanger er hoteller og transittmottak stappfulle allerede.

- Vi arbeider med registrering av flyktningene utover kvelden og fram til ett-tiden i natt, opplyser operasjonsleder i Østfinnmark politidistrikt Svein Erik Jakobsen til NTB.

«Kapasiteten på kortsiktige overnattingsplasser for asylsøkere er sprengt i Øst-Finnmark», skriver politiadvokat Jens Bernhard Herstad i en pressemelding.

Herstad forteller at den viktigste oppgaven akkurat nå er å skaffe tak over hodet, og å unngå en opphopning i Øst-Finnmark. For å få til dette, samarbeider Finnmarkspolitiet tett med både UDI og Politiets utlendingsenhet for å få sendt flyktninger til asylmottak andre steder i landet.

Nevnt av Merkel Både lørdag og søndag er det meningen å sette opp to fly fra Kirkenes, og politiet opplyser at busser settes opp fortløpende. 

Hvor stor dagens strøm har vært, kan illustreres med at i løpet av hele året fram til klokka 12 i dag, hadde ankommet til sammen 884 asylsøkere via denne ruta. I tidligere år var det vanlig med 10-12 flyktninger i året over denne grensa.

Også internasjonalt vekker asylstrømmen i Øst-Finnmark oppmerksomhet.

Ifølge New York Times, som har sendt en reporter til Øst-Finnmark for å rapportere om situasjonen, har Tysklands forbundskansler Angela Merkel brukt den arktiske ruta som et eksempel på de «ufattelige» («mind-boggling») alternativene flyktningene vil velge hvis de tradisjonelle rutene lenger sør blir sperret.

Hauger av sykler NTB skriver at russisk lov forbyr flyktningene å komme til fots, så de fleste sykler. Hauger av sykler kunne derfor observeres utenfor en politistasjon i dag. Ifølge New York Times var de konfiskert av norsk politi fordi de ikke møtte norske sikkerhetsstandarder.

Flertallet av flyktningene kommer fra Syria, men det er også andre nasjonaliteter.

- Gruppen er sammensatt, men de er gjennomgående ressurssterke mennesker, barnefamilier, og flere har bodd i Russland i kortere eller lengre tid, forklarer Jens Bernhard Herstad til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!