Syria fordømmer Norges beslutning om å trene opp spesialsoldater

- Assad-regjeringen er rasende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syria fordømmer Norges beslutning om at norske spesialsoldater skal trene opp syriske opprørsgrupper og kan bli sendt inn i landet. Det melder det syriske utenriksdepartementet, ifølge VG,  og Assad-regjeringen er rasende, skriver avisa.

- Den Syriske Arabiske Republikk fordømmer uttalelsene fra den norske statsministeren mandag om hennes lands intensjoner om å sende 60 spesialsoldater for å trene opp det hun kaller «syriske krigere» under dekke av å kjempe mot IS, skriver det syriske utenriksdepartementet i en uttalelse gjennom Syrias offisielle nyhetsbyrå SANA.

Det var på mandag at det ble kjent at Norge sender en styrke på om lag 60 soldater til Jordan for å trene syriske opprørere som kjemper mot ekstremistgruppen IS. Etter planen skal de være på plass før sommeren.

Regjeringen har - med støtte fra juristene i Utenriksdepartementets rettsavdeling - bestemt at de norske soldatene kan sendes inn på syrisk territorium, så lenge de kun skal slåss mot IS.

Beslutningen var tema i Stortingets muntlige spørretime i dag.

Et klart flertall støtter bidraget, men SV og Senterpartiet går mot. SV-leder Audun Lysbakken mener mye er uklart.

- Det er uklart hvem vi skal trene, hvem vi skal arbeide sammen med, hvem som har invitert oss og hvorfor regjeringen tror dette kan gjøre en forskjell nå, sa han.

- Hvordan i all verden kan regjeringen si ja til et militært oppdrag når det er åpenbart at de vet veldig lite om hvordan det vil se ut i praksis, spurte han.

Solberg understreket at Norge trår til for å sette lokale, ikke-vestlige styrker i stand til å bekjempe IS.

- Vi har et folkerettslig grunnlag, sa hun, og viste til at Frankrike og USA hver for seg har henvendt seg til Norge og bedt om støtte.

De norske styrkene skal trene opp sunniarabiske grupper «som det skal gjøres en god og grundig vurdering av», forklarte Solberg.

- Det vi skal bidra til, er den kampen de gjør mot ISIL. Er det uproblematisk? Nei. Men det er ingenting i denne regionen som er uproblematisk, sa statsministeren.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram