Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syria-forhandlinger tar pause uten resultater

Den første runden i fredsforhandlingene om Syria ble resultatløs, og partene tar nå en pause.

INGEN ENDE: Ei jente gråter nær en ødelagt bil etter et angrep med tønne-bomber fra Assad-regimets styrker i Aleppo. Borgerkrigen i Syria raser videre og har til nå kostet anslagsvis 130 000 mennesker livet, men forhandlingfene i Genève står i stampe. Foto: REUTERS / Scanpix / Saad AboBrahim
INGEN ENDE: Ei jente gråter nær en ødelagt bil etter et angrep med tønne-bomber fra Assad-regimets styrker i Aleppo. Borgerkrigen i Syria raser videre og har til nå kostet anslagsvis 130 000 mennesker livet, men forhandlingfene i Genève står i stampe. Foto: REUTERS / Scanpix / Saad AboBrahim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utsendingene fra det syriske regimet og deler av opposisjonen i eksil har den siste uka hatt fredssamtaler i Genève, men utbyttet har vært magert.

Partene er steile, og det har ikke engang vært mulig å oppnå enighet om fri passasje for hjelpesendinger til den beleirede byen Homs, konstaterer FNs fredsmekler Lakhdar Brahimi.

Ny runde Partene går nå hver til sitt, men har planer om å møtes til en ny runde ved forhandlingsbordet 10. februar, opplyser Brahimi.

- Jeg håper at vi i neste runde, når vi kommer tilbake, vil være i stand til ha mer strukturerte diskusjoner, sier en tydelig frustrert Brahimi.

FNs Syria-utsending legger ikke skjul på at han er «svært, svært skuffet» over at en nødhjelpskolonne fra FN fortsatt står og venter utenfor den opprørskontrollerte delen av Homs, der de sivilbe innbyggerne sulter.

Lyspunkt Et lite lyspunkt i forhandlingene kom onsdag, da partene ble enige om å ta utgangspunkt i et dokument fra 2012 som tar til orde for å danne ei overgangsregjering i Syria. Men hvem som i så fall skal delta i denne, er partene derimot ikke enige om.

Torsdagens forhandlingsmøte åpnet med en heller uvanlig enighet, da de to delegasjonene holdt ett minutts stillhet for de anslagsvis 130 000 som er drept i den tre år gamle borgerkrigen.

Splittet Mens det var ett minutts stillhet i Genève, tiet slett ikke våpnene i Syria. Opprørerne slutter ikke opp om forhandlingene og vil ikke ha noe å gjøre med Nasjonalkoalisjonen som forhandler.

Nasjonalkoalisjonen representerer bare deler av eksil-opposisjonen, og har heller ikke støtte fra opposisjonen inne i landet.

Splittelsene i opposisjonen og blant de ulike opprørsgruppene har gjort det umulig å danne felles front mot president Bashar al-Assads regime, og det er derfor også høyst uklart om eventuelle avtaler inngått i Genève vil bli respektert.

(NTB-Reuters)

OPPGITT: FN-mekleren for Syria, Lakhdar Brahimi, i FN-hovedkvarteret i Genève. Foto: REUTERS / Scanpix / Denis Balibouse
OPPGITT: FN-mekleren for Syria, Lakhdar Brahimi, i FN-hovedkvarteret i Genève. Foto: REUTERS / Scanpix / Denis Balibouse Vis mer
Hele Norges coronakart