34 DAGER GAMMEL: Sahar ble bare 34 dager gammel. Søndag døde hun på et sykehus utenfor Damaskus i Syria. Foto: AFP/ Amer Alhomibany / NTB Scanpix
34 DAGER GAMMEL: Sahar ble bare 34 dager gammel. Søndag døde hun på et sykehus utenfor Damaskus i Syria. Foto: AFP/ Amer Alhomibany / NTB ScanpixVis mer

Syria:

Syria-fotograf om det hjerteskjærende bildet: - Jeg så hvordan hun kjempet for å puste

34 dager gammel døde Sahar på et sykehus utenfor Damaskus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mer enn 1000 barn sulter i Ghouta, utenfor Damaskus, ifølge Unicef. Området er kontrollert av opprørere, men beleiret av regjeringsstyrker.

34 dager gamle Sahar er en av dem som ikke klarte seg. Søndag morgen døde hun på et sykehus i byen Hamouruia i Øst-Ghouta.

- Kjempet for å få puste

Det er 28 år gamle Amer Almohibany som har tatt bildene av den døende babyen.

Til Dagbladet forteller han hvordan han så at det lille barnet kjempet for livet.

VEIES: Sahar veies på sykehuset i Hamouria utenfor Damaskus. Foto: AFP/ Amer Alhomibany / NTB Scanpix
VEIES: Sahar veies på sykehuset i Hamouria utenfor Damaskus. Foto: AFP/ Amer Alhomibany / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg så den tynne kroppen hennes og hvordan hun kjempet for å puste. Moren satt ved siden av henne og gråt. Hun var selv for underernært til å kunne gi henne brystmelk, og de hadde ikke råd til å skaffe henne morsmelkerstatning, sier Almohubany og legger til:

- De er ekstremt fattige.

Sahar veide mindre enn 2 kilo da hun døde. Fra sykehuset tok foreldrene henne med for å begrave henne i byen Kafr Batna. Det var deres eneste barn.

Normalvekt for babyer som er én måned gammel er 3,6 kilo for jenter og 3,7 kilo for gutter, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Kjemisk angrep

Borgerkrigen i Syria startet i 2011 og har sendt millioner av mennesker på flukt.

15 kilometer øst for Damaskus bor 400 000 syrere, i Øst-Ghouta. I 2013 ble minst hundrevis av mennesker drept i Ghouta-angrepene i Damaskus. Amerikansk etterretning har anslått at 1492 mennesker ble drept i disse angrepene.

Siden det har byen vært beleiret av syriske regjeringsstyrker og deres allierte. Folk kommer seg verken inn eller ut.

Generalsekretær i Norges Røde Kors, Bernt G. Apeland, sier at situasjonen for innbyggerne i Øst-Ghouta er vanskeligere enn noen gang.

- Ifølge kilder inne i området som har vi har kontakt med, har situasjonen forverret seg dramatisk den siste tiden. De som bor der er grunnleggende avhengig av nødhjelp, sier Apeland til Dagbladet.

En aktivist sier til Al Jazeera at de siste tre månedene har beleiringen ført til at innbyggerne verken har fått mat eller medisiner.

Vinteren kommer

Sist Røde Kors var inne med hjelpesending var i september. Siden har de ikke fått komme inn, ettersom området er beleiret.

Apeland sier at Røde Kors jobber med å få tilgang til å komme inn i området, men å komme inn i beleirede områder er noe som har vært vanskelig gjennom hele Syria-krigen.

Utfordringen framover blir kulda.

- I ørkenlandskap går fra veldig varmt til bitende kaldt om vinteren. Mennesker som allerede er svekket av for lite ernæring og sykdom, vil være ekstra utsatte for de konsekvensene en vinter bringer med seg, sier Bernt Apeland.

- DREP MEG: Disse tidligere IS-brudene har blitt bragt til et slags fengsel utenfor Raqqa av kurdiske styrker. Her forteller de om sine opplevelser i «kalifatet». Video: CNN Vis mer

- Bryter internasjonal rett

Øst-Ghouta, nær Damaskus, er en av opprørsgruppenes siste høyborg i kampen mot syriske regjeringsstyrker. Området, som en gang var kjent for utbredt jordbruk, har vært omgitt av syriske regjeringsstyrker i fire år.

- Syriske regjeringsstyrker og deres allierte beleirer byen, sånn at sivile mennesker - kvinner, barn, sårede, funksjonshemmede og gamle - ikke får hjelp. Det er kriminelt og bryter internasjonal rett, sa Jan Egeland, generalsekretæren i Flyktninghjelpen til Dagbladet i juli.

Den gang beskrev han situasjonen i området som «virkelig ille».

- Folk er slitne og utkjørte, og har nå opplevd en krig som har vart lenger enn andre verdenskrig, og med like mange fryktelige lidelser som da, sa Egeland den gang.

Ikke i stand til å amme

Ifølge Unicef har to babyer dødd som følge av for lite brystmelk den siste måneden. Den ene var Sahar, og den andre en gutt som levde i 45 dager.

- Mødre har ikke tilgang til mat av god kvalitet, noe som gjør dem svekket og ute av stand til å amme, sier talskvinne for Unicef, Monica Awad, til nyhetsbyrået AFP.

Hun opplyser at en undersøkelse i løpet av de tre siste månedene har vist at 232 barn lider av alvorlig akutt underernæring i Syria, mens ytterligere 882 barn lider av moderat akutt underernæring. Ifølge Awad er ytterligere 1 500 barn i risikosonen.

- De mangler alt

Truls Brekke, kommunikasjonsrådgiver i Unicef, var nylig i Damaskus i Syria. Han forteller om grusomme forhold i de beleirede områdene.

- Det er forferdelige forhold der. Om natta hører og ser man kamper. De mangler alt. Alt du kan tenke deg. De spiser gress for å overleve og det lille som er av mat blir veldig dyrt, sier Brekke til Dagbladet.

For en måned siden slapp en hjelpekolonne med mat og medisiner inn i området. Den hadde nødhjelp til om lag 25 000 mennesker.

- Det er alltid barn som lider mest i slike situasjoner. Vi står klare med nødhjelp og er hele tiden i forhandlinger med de stridene partene om å få slippe inn i området, sier Brekke.