Syria gir grønt lys til FN-inspektører

Får tillatelse til å besøke stedene i Damaskus hvor det er mistanke om angrep med kjemiske våpen.

 BANNLYST:  Styrkene til Syrias president Bashar al-Assad skal ha tatt i bruk bannlyste våpen. Her er han i presidentpalasset under et møte med Norges tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre i 2008. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
BANNLYST: Styrkene til Syrias president Bashar al-Assad skal ha tatt i bruk bannlyste våpen. Her er han i presidentpalasset under et møte med Norges tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre i 2008. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det bekrefter Syrias utenriksdepartement ifølge statlig syrisk fjernsyn.

Leger Uten Grenser opplyser at den har registrert 355 døde og behandlet 3.600 for symptomer på nervegassforgiftning etter de påståtte angrepene i forstadsområdene rundt Damaskus.

Syriske styresmakter og syriske opprørere beskylder hverandre for å stå bak angrepene.

Økende press Videoopptak og bilder av døde og døende og skadde mennesker som hiver etter pusten og har spasmer, uten å framvise fysiske skader, har fyrt opp under krav både internasjonalt og hjemme i USA om at verden ikke lenger kan sitte stille.

På hjemmebare er det særlig den republikanske senatoren John McCain som er engasjert. Han krever robuste tiltak mot president Bashar al-Assad og anklager Obama for å være for nølende. Men også flere demokrater vil at noe skal gjøres.

Men Obama ber fortsatt om tilbakeholdenhet. Et av hans viktigste valgløfter var å få USA ut av de to krigene forgjengeren George W. Bush involverte USA i; han er lite lysten på å involvere USA i en ny krig, og han vet han har amerikanernes støtte.

Imot inngripen En ny meningsmåling viser at amerikanere flest er sterkt imot at USA skal involvere seg i krigen i Syria, og det gjør liten forskjell om det blir påvist at regimet bruker kjemiske våpen mot sivile.

Rundt 60 prosent er imot at USA griper inn i borgerkrigen, mens bare 9 prosent støtter en intervensjon, viser en meningsmåling gjort for Reuters av Ipsos.

Tallet på tilhengere av en inngripen øker om det blir påvist at regimet til Bashar al-Assad har brukt kjemiske våpen. Men selv da er det bare 25 prosent som støtter en intervensjon, mens 46 prosent er imot.

Tendensen i målingen tyder på at de grusomme bildene fra det angivelige kjemiske angrepet faktisk bare gjør amerikanerne enda mer kyniske og motvillige til å bli involvert i enda en krig i Midtøsten, en særdeles brutal krig.

(NTB)