Syria godtar Annans fredsplan

Konflikten i Syria kan være et skritt nærmere en løsning.

SYRIA: Syria har godtatt sekspunktsplanen som FNs spesialutsending Kofi Annan har foreslått, opplyser en talsmann for Annan.
Foto: NORDAHL/ALEKSANDER, Dagbladet
SYRIA: Syria har godtatt sekspunktsplanen som FNs spesialutsending Kofi Annan har foreslått, opplyser en talsmann for Annan. Foto: NORDAHL/ALEKSANDER, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Konflikten i Syria kan være et skritt nærmere en løsning etter at det syriske regimet har godtatt sekspunktsplanen til FNs spesialutsending Kofi Annan. — Den syriske regjeringen har skrevet til spesialutsending Kofi Annan og godtatt hans sekspunktsplan, som er støttet av FNs sikkerhetsråd, sier Annans talsmann Ahmad Fawsi i en uttalelse tirsdag. Planen innebærer blant annet umiddelbar stans i voldsbruken og at syriske regjeringsstyrker trekker seg ut av opprørsdominerte byer.

Den krever dessuten at hjelpeorganisasjoner får adgang til å frakte nødhjelp inn til beleirede byer, og at det opprettes en dialog mellom regimet til president Bashar al-Assad og opposisjonen. Selv sier Annan, ifølge talsmannen, at Syrias aksept av planen er et viktig skritt, men at det viktigste likevel blir å få gjennomført planen. Nye toner fra Kina Annan var tirsdag i Beijing der han ba Kina om støtte til å få løst den blodige konflikten i Syria. Kina oppfordret da alle parter i Syria til å samarbeide med Annan. Uttalelsen kommer samtidig som Annan, som er spesialutsending til Syria for FN og Den arabiske liga, diskuterte krisen med flere framstående politiske ledere i Kina. Annan ba da kineserne om hjelp til å få løst den blodige konflikten i Syria. Sammen med Russland har Kina vært lite villig til å fordømme Assad-regimet og har også lagt ned veto i FNs sikkerhetsråd mot nye resolusjoner som skulle fordømme voldsbruken i Syria. Kritisk Medvedev Russlands president Dmitrij Medvedev mener på sin side det er «kortsiktig» å tro at krisen i Syria vil bli løst bare ved at Assad går med på å trekke seg. — Å tro at Assads avgang betyr at alle problemene er fjernet, er en svært kortsiktig holdning. Alle skjønner at dersom dette skjer, vil konflikten høyst sannsynlig fortsette, sa Medvedev tirsdag til reportere under toppmøtet i Seoul. Samtidig møttes representanter for ulike syriske opprørsgrupper tirsdag i Istanbul i Tyrkia. Målet med møtet var å framstå som et samlet og effektivt alternativ til Assad og hans regime. Nye fronter Imens raser krigen på nye fronter. Ifølge øyenvitner gikk syriske styrker tirsdag inn i Libanon, der de ødela hus og kjempet mot syriske opprørsgrupper. — Flere enn 35 syriske regjeringssoldater krysset grensen og begynte å ødelegge bygninger, forteller Abu Ahmed, som bor i en landsby i det libanesiske fjellområdet al-Qaa, tirsdag. En annen innbygger sier soldatene, som kom i pansrede kjøretøyer, skjøt rakettdrevne granater mot opprørere. Det ble også meldt om intens skyting i området.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer