BORGERKRIG: Kjempiske våpnen skal ha blitt brukt mot opprørsgrupper som kjemper for å styrte regimet til president Bashar al-Assad. Her gråter en far over å ha mistet sønnen sin i kamper i Aleppo i oktober. Foto: Manu Brabo / AP / NTB Scanpix
BORGERKRIG: Kjempiske våpnen skal ha blitt brukt mot opprørsgrupper som kjemper for å styrte regimet til president Bashar al-Assad. Her gråter en far over å ha mistet sønnen sin i kamper i Aleppo i oktober. Foto: Manu Brabo / AP / NTB ScanpixVis mer

- Syria har brukt kjemiske våpen i borgerkrigen

Skal ha brukt dødsgassen sarin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk etterretning mener at Syria har brukt mindre mengder kjemiske våpen i borgerkrigen i landet, ifølge forsvarsminister Chuck Hagel. Det hvite hus sier man må være varsom med konklusjonene.

Også det britiske utenriksdepartementet meldte torsdag at man mener det er blitt brukt kjemiske våpen i Syria.

Opplysningene er «begrenset, men overbevisende, og fra ulike kilder», ifølge en uttalelse fra departementet. Det skal blant annet dreie seg om nervegassen sarin.

- Dette er svært bekymringsfullt. Bruk av kjemiske våpen er en krigsforbrytelse, sier en talsmann for departementet.

Bedt FN etterforske Storbritannia har tidligere bedt FN om å etterforske tre tilfeller der det er mistanke om bruk av kjemiske våpen, i Aleppo, Homs og utenfor Damaskus.

Våpnene skal ha blitt brukt mot opprørsgrupper som kjemper for å styrte regimet til president Bashar al-Assad.

Det syriske regimet anklager imidlertid Storbritannia og Frankrike for å forsøke å forhindre avsløringer av at det er opprørerne som har brukt kjemiske våpen.

Landets fungerende utenriksminister Fasal Mikdad avviser at regjeringsstyrker har brukt kjemiske våpen. Han benekter også anklager om at Syria har forsøkt å stanse FNs etterforskning av disse mistankene.

Brev til Kongressen USAs forsvarsminister opplyser at Obama-administrasjonen nå har sendt et brev til representanter i Kongressen med etterretningens siste vurderingene.

- I dag morges har Det hvite hus overlevert et brev til flere medlemmer av Kongressen om spørsmålet om bruk av kjemiske våpen i Syria. Brevet sier at amerikansk etterretning, med noe varierende grad av pålitelighet, har kommet fram til at det syriske regimet har brukt kjemiske våpen i mindre omfang i Syria, sa Hagel til journalister torsdag.

Også utenriksminister John Kerry kommenterer opplysningene. Han sier det dreier seg om to antatte tilfeller, skriver The New York Times.

- Varsomhet Men i en uttalelse fra Det hvite hus manes det til forsiktighet med konklusjonene.

- Konsekvensene tatt i betraktning, og ut fra hva vi har lært av egne erfaringer nylig, er at etterretningsvurderinger alene ikke nok, sier Det hvite hus.

- Bare troverdige og bekreftede fakta som gir oss en viss grad av sikkerhet, kan veilede våre beslutninger, uttaler Miguel Rodriguez, Det hvite hus' direktør for kontoret for lovgivende spørsmål, i brevet til representantene i Kongressen.

USA har tidligere advart mot bruk av kjemiske våpen og sagt at slik bruk kan utløse en utenlandsk intervensjon.

Hagel sa det dreide seg om bruk av saringass. Sarin regnes som en av verdens farligste nervegasser. Av FN er saringass ansett som et masseødeleggelsesvåpen og forbudt i flere konvensjoner.

NTB