DRAMATISK: Situasjonen i Syria er fremdeles dramatisk. Over 40 000 personer har hittil blitt drept i konflikten. Foto: Reuters/Osman Orsal/NTB Scanpix
DRAMATISK: Situasjonen i Syria er fremdeles dramatisk. Over 40 000 personer har hittil blitt drept i konflikten. Foto: Reuters/Osman Orsal/NTB ScanpixVis mer

- Syria har kjemiske våpen klare til bruk

Amerikanerne advarer Syria. - Bare et påskudd for intervensjon, svarer Assad-regimet i Damaskus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syrias kjemiske våpen kan brukes øyeblikkelig og det internasjonale samfunnet bør ikke akseptere garantier fra det syriske regimet om at det ikke vil bli brukt.

Det sier den amerikanske kongressmannen Mike Rogers, som leder Etterretningskomiteen, i et intervju med Reuters.

- Jeg tror de har satt deler av våpenprogrammet sitt i en tilstand der de kan bruke kjemiske våpen på et øyeblikks varsel, noe som er helt annerledes enn før. Enkelte påpeker at de har lovet å ikke bruke dem, men jeg tror ikke det internasjonale samfunnet bør ta dem på ordet, sier Rogers.

- Påskudd for intervensjon Både USA og andre land har advart Assad-regimet mot å ta i bruk landets kjemiske våpen. Syria selv kaller advarslene for et påskudd for internasjonal intervensjon i borgerkrigen som utspiller seg.

Det er meldt om at mer enn 40 000 sivile har mistet livet i den blodige konflikten hittil.

Det amerikanske utenriksdepartementet bekreftet i går at Assad bruker raketter i konflikten, og en anonym tjenestemenn opplyser til New York Times at regimet nå har tatt i bruk scud-raketter.

- Frustrasjon Republikaneren Rogers mener regimet blir mer og mer desperat for hver dag som går, og har nylig vært i møter om situasjonen i Syria både i Bahrain og Saudi-Arabia. Han forteller at Den arabiske liga etterlyste handling fra amerikansk hold, men understreker at de ikke krevde militær handling.

- Jeg merket stor frustrasjon fra våre venner i Den arabiske liga. Frustrasjon overfor USA. Jeg mener vi bør trappe opp vår egen rolle i denne konflikten, sier Rogers.

Mens flere andre vestlige kommentatorer og eksperter sier seg enig i Rogers og andres bekymringer for at Syria skal bruke kjemiske våpen, skriver den kjente Midtøsten-kommentatoren Robert Fisk i den britiske avisa The Independent at man har hørt det før - for eksempel i Irak.

- De siste ukene har de vanlige ekspertene som ikke kan finne Syria på et kart advart oss mot sennepsgassen som Syria trolig har og kan benytte seg av. Og kildene? De samme fantasispesialistene som ikke advarte oss mot 11. september-angrepene, men som insisterte på at Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen i 2003: anonyme etterretningskilder.

Fisk erkjenner at Bashar al-Assad trolig har kjemiske våpen, men tviler på at regimet tør å provosere sine venner i Moskva.

KRITISK: Den republikanske kongressmannen Mike Rogers, som er formann i etterretningskomiteen, mener Syria har kjemiske våpen klare for bruk. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
KRITISK: Den republikanske kongressmannen Mike Rogers, som er formann i etterretningskomiteen, mener Syria har kjemiske våpen klare for bruk. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer