VERIFISERE:  FN-biler med våpeninspektører fra Organisasjonen for Forbud mot Kjemiske Våpen (OPCW), drap ut fra et hotell i Damaskus for å se om Syria virkelig ødelegger sitt arsenal av kjemiske våpen. Nå har de verifisert at Syria har overholdt avtalen så langt. Foto: REUTERS / Scanpix / Khaled al-Hariri
VERIFISERE: FN-biler med våpeninspektører fra Organisasjonen for Forbud mot Kjemiske Våpen (OPCW), drap ut fra et hotell i Damaskus for å se om Syria virkelig ødelegger sitt arsenal av kjemiske våpen. Nå har de verifisert at Syria har overholdt avtalen så langt. Foto: REUTERS / Scanpix / Khaled al-HaririVis mer

Syria har ødelagt anleggene og forseglet kjemikaliene

Syria har ødelagt alle anlegg og alt utstyr for å lage kjemiske våpen og lagrene med stridsmidler er forseglet, sier våpeninspektørene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpeninspektørene har vært på de oppgitte stedene og verifisert dette, opplyser Christian Chartier, talsmann for OPCW, Organisasjonen for Forbud mot Kjemiske Våpen.

Inspektører fra organisasjonen har besøkt 21 av 23 steder der Syria har hatt kjemiske stridsmidler og våpen. De to siste stedene skal ha vært for farlige å inspisere. Men ifølge OPCW var utstyret allerede flyttet til andre steder som er blitt inspisert.

- Sikker - OPCW er sikker på at organisasjonen har verifisert og sett at alt oppgitt utstyr til produksjon/blanding/fylling er ødelagt fra alle de 23 stedene, skriver organisasjonen i en rapport, ifølge Reuters.

Syria har dermed holdt en viktig frist i et ambisiøst program for å ruste ned, ifølge OPCW.

- Alle lagre av kjemiske våpen og stridsmidler er forseglet på en måte som er umulig å bryte, sier organisasjonens til nyhetsbyrået AFP.

I henhold til en avtale meglet fram av Russland og USA hadde Syria frist til 1. november med å gjøre alt produksjons- og påfyllingsutstyr ubrukelig. Det målet er nå innfridd, ifølge OPCW. Innen midten av 2014 skal alle lagre av kjemiske stridsmidler og -våpen være ødelagt.

- Gode nyheter - Det er veldig gode nyheter og veldig viktig, sier risikoanalytiker Jørn Siljeholm til NTB.

Han har tidligere vært våpeninspektør for FN i Irak.

Ødeleggelsen av produksjonsanleggene betyr at et viktig usikkerhetsmoment er fjernet, mener Siljeholm.

- Potensialet for produksjon av nye kjemiske våpen i Syria er nå borte. Det gjør operasjonen lettere. Vi vet nå at hvis det kommer noen nye kjemiske våpen, så kommer de fra utlandet, sier han.

Utenriksminister Børge Brende (H) er også positiv.

- Vi er glade for at Syria hittil har samarbeidet konstruktivt med FN og OPCWs team i landet, sier han.

På avstand På et av de 21 stedene som OPCW har besøkt, kunne inspektørene observere arbeidet med å ødelegge utstyr til produksjon av kjemiske våpen på avstand, ifølge Reuters.

De to stedene som OPCW ikke har besøkt, var forlatt av den syriske regjeringshæren. Syriske myndigheter sa at det som tilhørte landets kjemiske våpenprogram på disse to stedene, var blitt flyttet til andre steder, og disse stedene er blitt inspisert, oppgir OPCW.

Organisasjonen navngir ikke stedene som inspektørene ikke har besøkt. Men en kilde som kjenner inspeksjonsprogrammet, sier det dreier seg om et sted i Aleppo-området og et i Damaskus-provinsen.

Neste skritt Neste trinn blir å få fraktet ut og ødelagt de kjemiske stridsmidlene som allerede er produsert i landet. Det er fortsatt usikkert hvem som kan motta kjemikaliene. Norge har sagt nei, men Albania skal være et aktuelt alternativ.

- Det vi nå bare må håpe på, er at operasjonen ikke blir avbrutt på grunn av borgerkrigstilstanden i Syria, sier Siljeholm.

Risikoen for at dét skal skje, er reell, advarer han.

Benekter Syriske myndigheter har ei rekke ganger blitt anklaget for å ha brukt kjemiske våpen mot opprørere og sivilbefolkningen, blant annet 21. august da mange hundre mennesker ble drept i utkanten av Damaskus. Myndighetene benekter alt og sier det er opprørerne som har brukt slike våpen.

Kjemiske våpen er et masseutryddelsesvåpen og forbudt å bruke, også i krig. Enhver bruk er derfor en krigsforbrytelse.

(NTB)