PARADE: Unge kvinner paraderte gatene i Damaskus med det nordkoreanske flagget under seremonien der Nord-Koreas grunnlegger Kim Il-sung fikk en park oppkalt etter seg. - Mot litt penger har de fått en park etablert i et fremmed land for å bruke i propaganden hjemme, sier Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen. Foto: AFP PHOTO / STR / NTB scanpix
PARADE: Unge kvinner paraderte gatene i Damaskus med det nordkoreanske flagget under seremonien der Nord-Koreas grunnlegger Kim Il-sung fikk en park oppkalt etter seg. - Mot litt penger har de fått en park etablert i et fremmed land for å bruke i propaganden hjemme, sier Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen. Foto: AFP PHOTO / STR / NTB scanpixVis mer

Syria har plutselig bygget en park til ære for Kim Il-sung midt i Damaskus

Diktatorpark i Syrias hovedstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Borgerkrigen i Syria herjer på sitt fjerde år. Terrorgruppa Den islamske stat har okkupert en rekke byer i landet, og ødelagt flere kulturminner.

Bilder av enorme ødeleggelser, død og ruiner er det vi har blitt servert fra Syria de siste åra.

I dag kom imidlertid oppsiktsvekkende og overraskende bilder fra Syrias hovedstad Damaskus. Plutselig paraderte unge kvinner rundt i byens gater med nordkoreanske flagg.

Diktator-park Årsaken til de oppsiktsvekkende bildene er at Syria har åpnet og bygget en park til ære for Nord-Koreas første dikator og grunnlegger Kim Il-sung, som er bestefar til Kim Jong-un. Han styrte landet fra 1948 til sin død i 1994.

Parken skal hete Kim Il-sung-park, og er ifølge sørkoreanske Yonhap en feiring av Koreas frigjøring fra det japanske imperiet i 1945. I tillegg fikk Kim Il-sung en gate oppkalt etter seg i hovedstaden. Det er antatt at Nord-Korea betalte for parken.

Parken, med en størrelse på 9000 kvadratmeter (omkring ni mål), ble også bygget for å vise vennskapet mellom de to landene. Både Syrias viseutenriksminister Faisal Mekdad og Nord-Koreas ambassadør i Damaskus, Jang Myong-ho var til stede under avdukningen av det som kalles et propagandastunt - noe Nord-Korea er kjent for. Parken er bygget i den sørvestlige bydelen Kafr Sousa, oppå det som er nylig revne hjem.

INNVIET PARKEN: Dette bildet fra Kim Il-sung-parken ble sluppet i dag. Det viser blant annet Nord-Koreas Syria-ambassadør Jang Myong (t.v), medlem av det regjerende Baath-partiet og leder for den syrisk-nordkoreanske vennskapskomiteen, Faoirouz Moussa og Syrias viseutenriksminister Faisal Mekdad. Foto: AFP PHOTO / HO / SANA/NTB scanpix
INNVIET PARKEN: Dette bildet fra Kim Il-sung-parken ble sluppet i dag. Det viser blant annet Nord-Koreas Syria-ambassadør Jang Myong (t.v), medlem av det regjerende Baath-partiet og leder for den syrisk-nordkoreanske vennskapskomiteen, Faoirouz Moussa og Syrias viseutenriksminister Faisal Mekdad. Foto: AFP PHOTO / HO / SANA/NTB scanpix Vis mer

- Dette forundrer meg dessverre ikke så voldsomt. Det er nesten ikke noe som forundrer meg med akkurat det regimet lenger, sier Syria-ekspert og forsker ved Universitet i Oslo, Kai Kverme til Dagbladet.

Han sikter til sittende president Bashar al-Assad og det styrende Baath-partiet.

- Det er jo en PR-krig hvor det handler om å projisere slike bilder i stedet for død og ødeleggelse. Disse landene må vel begge ta til takke med det dem kan få av venner. Dette sier jo sitt, og Syria er blitt et surrealistisk regime som bare blir mer og mer surrealistisk. Hele greia er jo komplett med Nord-Korea, sier Kverme til Dagbladet.

- Overrasket Korea-ekspert og  leder for Nordisk Institutt for Asia-studier (NIAS) i København, Geir Helgesen, har heller ikke hørt om den nye parken, men sier han er overrasket.

- Realiteten er jo at Nord-Korea har så lite diplomatiske relasjoner at de må ta til takke med det dem kan få. Mot litt penger har de fått en park etablert i et fremmed land for å bruke i propaganden hjemme, sier han.

- Da kan de vise at selv i et land som Syria, har de en fin park til ære for den store lederen, sier Helgesen.

«LANDSFADER: Kim Il-sung. Foto: AP Photo/Lee Jin-man/NTB scanpix
«LANDSFADER: Kim Il-sung. Foto: AP Photo/Lee Jin-man/NTB scanpix Vis mer

Han sier videre at Nord-Korea nok står tettere på Assad enn det de fleste vestlige land nå gjør.

- Nord-Korea er også et land med forlystelsesparker, selv om folk knapt har mat og drikke. Det finnes både normalitet og det motsatte i sånne land, sier Helgesen.

Våpensamarbeid Det har tidligere vært anklager fra FN-hold om at Nord-Korea smugler våpen til Syria. I tillegg har det internasjonale atomenergibyrået rapportert at et mål som ble bombet i Syria i 2007, var en atomreaktor bygget med hjelp fra Nord-Korea.

- Det er en del samarbeid mellom de to partene. Prøvene derfra sa at man med stor sikkerhet kunne si at Nord-Korea hadde bidratt. Det forundrer meg ikke at to slike internasjonale pariastater samarbeider, sier Kai Kverme.

De militære båndene de to landene imellom har vært tette. Hyllesten av Nord-Korea satt heller ikke løst hos Syrias visestatsminister.

- Han var en historisk hersker og leder, kjent for sin kamp for å frigjøre og bygge landet sitt. Derfor fortjener han å bli hedret i Syria. De som kritiserer Kim er absurde og dumme, sa viseutenriksminister Faisal Mekdad under dagens åpning av parken, ifølge Channel News Asia.

Støtten gikk også andre vei.

- Syrias konflikt er et resultat av konspirasjoner og planer av USA for å knuse det legitime og uavhengige regimet, og å få et monopol i Midtøsten, sa Nord-Koreas ambassadør til Syria, Jang Myong, ifølge kanalen.