Syria hevder å ha gjenerobret grenseby

Strategisk viktig by.

Syriske regjeringsstyrker har med hjelp fra den libanesiske Hizbollah-militsen gjenerobret den strategisk viktige grensebyen Qusair, melder syrisk fjernsyn. Foto: Reuters / NTB scanpix
Syriske regjeringsstyrker har med hjelp fra den libanesiske Hizbollah-militsen gjenerobret den strategisk viktige grensebyen Qusair, melder syrisk fjernsyn. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske regjeringsstyrker har gjenerobret den strategisk viktige byen Qusair på grensa til Libanon, melder det statlige fjernsynet i landet.

Qusair har vært en viktig forsyningsrute for opprørerne som kjemper for å styrte president Bashar al-Assad, og byen har vært beleiret av regjeringsstyrker de siste tre ukene.

Onsdag morgen viste Mayadeen TV bilder av syriske regjeringssoldater inne i byen, der de klistret plakater med bilder av Assad på opprørernes barrikader i gatene.

- Våre heltemodige væpnede styrker har gjenopprettet sikkerheten og stabiliteten i hele Qusair, heter det i en kunngjøring som ble lest opp.

En talsmann for den libanesiske Hizbollah-militsen, som støtter regimet i Damaskus, bekrefter å ha deltatt i gjenerobringen av Qusair.

- Vi gjennomførte et overraskende angrep i morgentimene i dag og da vi rykket inn i byen flyktet de, sier han.

En talsmann for opprørerne medgir overfor TV-stasjonen Al Jazeera at de er drevet på retrett fra Qusair, men hevder at det fortsatt pågår kamper i byen.

Spøkelsesby Flyktninger fra Qusair forteller om grusomme forhold og livsfarlige fluktruter fra grensebyen, som beskrives som en spøkelsesby.

- Vi kunne ikke forlate hullet vi hadde tatt tilflukt i på en uke. Vi spiste den lille maten vi hadde klart å få med oss, og barna gråt hele tida, forteller en kvinne til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

En mann som klarte å komme seg i trygghet i Libanon, sier han flyktet etter at huset hans ble bombet og sønnen på 20 år ble drept. Han hadde ingen ting med seg da han kom til Libanon.

Alle som UNHCR har snakket, med forteller om stor frykt. De er livredde for å nærme seg kontrollposter.

- Du flykter og risikerer å bli drept av en bombe. Eller du blir og går en sikker død i møte, forteller en annen kvinne.

Mange såret Det skal være mellom 700 og 1.500 sårede sivile inne i Qusair, og de har ingen mulighet til å bli evakuert.

UNHCR presiserer at de ikke har uavhengige kilder inne i byen, og at de ikke kan bekrefte vitneskildringene.

Men de forteller at det begynner å komme en liten strøm av mennesker som har klart å komme seg i trygghet i det østlige Libanon.

Disse flyktningene beretter om en ekstremt vanskelig flukt, som de har måttet gjøre til fots.

De forteller at folk blir skutt på dersom de blir oppdaget når de flykter ut av byen.

Vår tids katastrofe - Krigen i Syria er vår tids største katastrofe, sier FN-granskeren Paulo Pinheiro.

- Brutalitet er blitt en krigstaktikk, sier Pinheiro, som leder FNs undersøkelseskommisjon, som denne uka la fram en ny rapport om situasjonen i Syria.

Også denne rapporten tar opp forferdelige forhold i Qusair.

- Syriske opprørere og allierte utenlandske militante grupper har drept sivile og soldater de har tatt til fange. Disse er blitt drept i det som blir framstilt som rettssaker. Konflikten blir mer og mer sektrisk, og den sivile befolkningen er svært utsatt. Militære stillinger plasseres midt blant sivilbefolkningen, heter det i rapporten.

Omfattende overgrep Men selv om FN anklager opprørsgrupper for å stå bak drap, tortur og kidnapping, så når det ikke opp mot intensiviteten og omfanget i overgrepene utført av regjeringsstyrkene.

Ifølge FNs rapport er det sannsynligvis også blitt brukt ulovlige, kjemiske våpen i Syria i mars og april i år.

- Det er grunn til å tro at begrensede mengder giftige kjemikalier er blitt brukt i krigen i Syria, sa Pinheiro på en pressekonferanse i Genève tirsdag

Det har ikke vært mulig, etter de bevisene FN har tilgjengelig, å fastslå nøyaktig hvilke kjemiske midler det er snakk om eller hvem som har brukt dem - opprørerne eller regjeringsstyrkene.

(NTB)