Syria hevder å ha skutt ned to IS-fly

Syrias luftforsvar har ødelagt to av de tre kampflyene som brukes av opprørsgruppen IS nord i landet, ifølge Damaskus' informasjonsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En syrisk eksilgruppe sa sist uke at piloter som har sluttet seg til gruppa Den islamske staten (IS), drev treningsflygninger i tre jagerfly ved en luftforsvarsbase i provinsen Aleppo i Syria.

Jagerflypilotene er utdannet i Irak, fra tiden da landet var styrt av regimet til Saddam Hussein, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Syrias informasjonsminister Omran Zoabi hevdet sent tirsdag kveld at to av disse flyene er skutt ned, ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

Syrias luftforsvar jakter nå på det tredje jagerflyet, sa Zoabi. Det er første gang president Bashar al-Assads regime har innrømmet at IS har slike fly i lufta.

Informasjonsministeren hevder det dreier seg om tre gamle fly ved basen al-Jarra i Aleppo.

- Den syriske arabiske hær ødela umiddelbart to av dem idet de landet på rullebanen. Det bekymrer oss ikke, sier Zoabi, som viser til at flyenes militære kapasitet er dårlig.

Verken påstandene om at IS flyr kampfly, eller at Damaskus skal ha ødelagt dem, er bekreftet fra uavhengig hold. USA, som bomber IS-baser både i Syria og Irak, har opplyst at de ikke kjenner til at IS opererer fly i Syria. (NTB)