PREKÆRT: - Utrolig mye står nå på spill. Syria er i ferd med å bryte helt sammen. Situasjonen i Syria er meget alvorlig etter snart fem år med borgerkrig og framveksten av den islamske staten ISIL, sier utenriksminister Børge Brende. I morgen drar han til Genève der forhandlingene om en politisk løsning for Syria gjenopptas. Bildet er fra Aleppo i Syria. Foto: Abdalrhman Ismail/ REUTERS
PREKÆRT: - Utrolig mye står nå på spill. Syria er i ferd med å bryte helt sammen. Situasjonen i Syria er meget alvorlig etter snart fem år med borgerkrig og framveksten av den islamske staten ISIL, sier utenriksminister Børge Brende. I morgen drar han til Genève der forhandlingene om en politisk løsning for Syria gjenopptas. Bildet er fra Aleppo i Syria. Foto: Abdalrhman Ismail/ REUTERSVis mer

- Syria i ferd med å bryte helt sammen. Migrasjonspresset er dramatisk

Forhandlinger om våpenhvile og overgangsstyre i Genève i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FN og den internasjonale støttegruppen for Syria med USA og Russland i spissen starter i dag nye forhandlinger med sikte på å få til en politisk løsning på konflikten i Syria.

- Utrolig mye står nå på spill. Syria er i ferd med å bryte helt sammen. Situasjonen i Syria er meget alvorlig etter snart fem år med borgerkrig og framveksten av den islamske staten ISIL, som har tatt kontroll over store deler av landet og nabolandet Irak.

Den humanitære situasjonen er prekær. Helse- og skolesystemet, vannforsyning og andre strukturer er i ferd med å bryte sammen. Presset på nabolandene er enormt. Migrasjonspresset øker dramatisk. Millioner av mennesker er enten internt fordrevne eller på flukt i nabolandene eller til Europa og Norge. Derfor må alle parter nå vise fleksibilitet, sier utenriksminister Børge Brende (H) til Dagbladet.

Bygge styringsmodell Det var FNs sikkerhetsråd som ga forhandlingsmandatet i fjor høst, og det er FNs spesialutsending Staffan de Mistura som leder samtalene sammen med den internasjonale støttegruppen for Syria. I gruppen deltar de fem faste medlemmene av FNs Sikkerhetsråd og sentrale regionale land, i første rekke Saudi-Arabia, Iran og Tyrkia, sammen med flere andre land i regionen og regionale organisasjoner som EU, Arabiske Liga og den islamske konferanse.

Gruppen ledes av USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov.

Norge har hatt en rolle i prosessen, blant annet ved å bringe ulike grupper i det syriske samfunnet sammen til dialogmøter, for på denne måten å bygge grunnlag for en bærekraftig styringsmodell for Syria. Brende ledet sammen med FNs spesialutsending di Mistura møter om Syria i Davos og drøftet Syria-konflikten med Tyrkias president Recep Erdogan tidligere i vinter. Brende reiser til Genève i morgen.

Overgangsstyre og ny grunnlov  - Oppdraget er å nå fram til enighet innen 6 måneder om et overgangsstyre og en ny grunnlov for Syria som kan ligge til grunn for nyvalg om 18 måneder. Det er også avgjørende å få enighet om en våpenhvile som vil være er viktig grunnlag både for en politisk løsning og for å sikre humanitære tiltak, sier Brende.

Han sier det har vært vanskeligere i det siste å få ulike grupper i Syria til å møtes direkte. I Genève vil de ulike gruppene sitte i hver sine rom, med di Mistura som mekler og forhandler.

Gjenoppbygging - Dette er uhyre krevende og komplekse oppgaver som vil kreve betydelig internasjonal støtte og innsats for å få enighet om.  Opptrappingen av russernes militære engasjement har bidratt til å styrke regimets kamp mot opprørsstyrkene og skapt en ny situasjon på bakken. Det haster derfor med en politisk løsning som kan gjøre det mulig å stabilisere situasjonen og legge grunnlag for gjenoppbygging og nytt håp for internt fordrevne og flyktninger, sier Brende.

DRAMATISK: Syriske fllyktninge barn i Libanon. Den fem år lange, brutale borgerkrigen i Syria har drevet millioner av syrre på flukt, til nabolandene og til Europa. Det haster med en politisk løsning, sier utenriksminister Børge Brende som deltar på forhandlingene om Syria som starter i Genève i morgen.
Foto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto
DRAMATISK: Syriske fllyktninge barn i Libanon. Den fem år lange, brutale borgerkrigen i Syria har drevet millioner av syrre på flukt, til nabolandene og til Europa. Det haster med en politisk løsning, sier utenriksminister Børge Brende som deltar på forhandlingene om Syria som starter i Genève i morgen. Foto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto Vis mer