Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syria i Libanon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bombeangrepet i Beirut sist mandag som drepte 17 mennesker og såret 100, har ført til et raskt voksende krav rettet mot Syria om å trekke ut de femten tusen syriske soldatene som fremdeles er stasjonert der etter at borgerkrigen i landet tok slutt for femten år siden. Syria har hatt det siste ordet i Libanons saker helt siden syriske styrker rykket inn i landet for snart tretti år siden.

Bombeangrepet mandag var rettet mot milliardæren Rafik Hariri, som var tidligere statsminister og har vært sentral i gjenoppbyggingen av Libanon de siste femten åra. Det skal snart holdes nytt valg, og Hariri var den naturlig leder for opposisjonen som krever nedbygging av den syriske dominansen i Libanon. Syria hadde et åpenbart motiv for å fjerne Hariri før valget, og stadig flere i det internasjonale samfunn tror Damaskus er den skyldige bak angrepet. Det internasjonale presset mot Syria vil helt sikkert øke etter besøket til president George W. Bush i Brussel de neste to dagene. Presidenten og hans nærmeste rådgivere vurderer Syria som en av tyranniets utposter.

Syria nekter å stå bak bomba i Beirut, og har alliert seg med Iran for å stå imot eventuelle økonomiske sanksjoner som nå kan bli vedtatt i FNs sikkerhetsråd. USA har trukket tilbake sin ambassadør fra Damaskus. Både Syria og Iran gir støtte til Hizbollah. Bush ber om europeisk støtte til å stemple Hizbollah som en terrororganisasjon.

Syria har ofte vært en undervurdert aktør i fredsprosessen i Midtøsten. Flere amerikanske regjeringer har begått den tabben. Det internasjonale samfunn bør anstrenge seg for å finne ut om syriske myndigheter sto bak bomba på mandag. Blir en slik forbindelse etablert, bør det internasjonale samfunn vedta sanksjoner. Før slike bevis foreligger, bør det internasjonale samfunn arbeide for å oppnå noe liknende som det samarbeidsklimaet som nå er etablert mellom Vesten og Libya. Målet er at de syriske styrkene bør trekkes ut av Libanon, men det er ikke realistisk at det skjer uten at det er en del av en fredsslutning mellom palestinske myndigheter og Israel.