- Syria kommer ikke til å holde tidsfristen på tirsdag

Etter en dramatisk eskalering i volden i Syria, ber regimet om garanti de ikke vil få. - Har ingen tro på at avtalen vil holdes, sier norsk ekspert.

DRAMATISK ESKALERING: De siste dagene har det syriske regimet gått i gang med en storoffensiv. Her blir en syrisk soldat avbildet på en stridsvogn i Deir Balaba i nærheten av Homs. Foto: Reuters/Scanpix
DRAMATISK ESKALERING: De siste dagene har det syriske regimet gått i gang med en storoffensiv. Her blir en syrisk soldat avbildet på en stridsvogn i Deir Balaba i nærheten av Homs. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opposisjonen har den siste tiden meldt om en storoffensiv fra president Bashar al-Assads styrker mot byer som fungerer som baser for opposisjonen og opprørerne.

I går skal rundt 130 personer, de fleste sivile, ha blitt drept i en rekke angrep og kamper landet rundt, ifølge aktivister.

Ingen tro på fredsavtalen - Eskaleringen den siste tiden må sees i sammenheng med tidsfristen 10. april, og skyldes at Bashar al-Assad vil slå ned på opprøret militært. Det har vært strategien hele tiden, sier Syria-ekspert Kai Kverme til Dagbladet.

Kverme har ingen tro på at opprøret i Syria er over på tirsdag.

- Lite tyder på at de syriske regjeringsstyrkene vil trekke seg ut fra befolkningssentra. Da er det heller ingen grunn for den andre parten å legge ned sine våpen, fortsetter han.

HENRETTELSE: Dette bildet skal vise at opptil 13 personer skal ha blitt stilt på linje og regelrett henrettet. Det er uklart hvem som står bak, men ifølge aktivister skal det være regimets soldater. Foto: YouTube
HENRETTELSE: Dette bildet skal vise at opptil 13 personer skal ha blitt stilt på linje og regelrett henrettet. Det er uklart hvem som står bak, men ifølge aktivister skal det være regimets soldater. Foto: YouTube Vis mer

Han mener at alt regimet har gjort hittil har vært nokså forutsigbart.

- Vi kjenner utmerket godt hvordan dette regimet fungerer. De har senest i dag sagt at de ikke blir å slutte å slå ned mot det de kaller terrorister med makt, sier Kverme.

Krever skriftlig garanti Talsmann Jihad Maqdisi ved utenriksdepartementet i Syria sa i dag på statlig TV at Syria slett ikke har noen planer om å trekke sine væpnede styrker fra byene slik at «væpnede terroristgrupper kan utføre angrep», ifølge CNN.

Maqdisi krever skriftlige garantier om at opprørerne leverer inn sine våpen og stanser å kjempe før regimet trekker ut sine styrker.

Det til tross for at Bashar al-Assad i forrige uke inngikk den sekspunkts fredsplanen til FN og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan har kommet med.

- VIL IKKE FØYE SEG ETTER AVTALE: Syrias president Bashar al-Assad vil ikke følge avtalen han i forrige uke skrev under på. Foto: Reuters/SANA/Scanpix
- VIL IKKE FØYE SEG ETTER AVTALE: Syrias president Bashar al-Assad vil ikke følge avtalen han i forrige uke skrev under på. Foto: Reuters/SANA/Scanpix Vis mer

Kommandør Riad al-Asaad i Syrias frie hær, FSA, opplyser til nyhetsbyrået AP at de vil nekte å gi det syriske regimet noe skriftlig garanti, men at gruppen er klare for å forholde seg til Kofi Annans fredsplan.

- FSA anerkjenner ikke regimet og vil derfor ikke gi dem noen garantier, sier han.

- Lar seg ikke skremme Syria-ekspert Kai Kverme mener kravet om en skriftlig garanti er ensidig:

- Det er vanskelig for dem å inngå noen avtaler med dette regimet. Det virker som et ensidig skritt, for syriske myndigheter vil ikke gjøre det samme, sier han.

- Om de rent taktisk skulle finne å på å trekke seg ut, vil det føre til voldsomme demonstrasjoner. Det vil ikke det syriske regimet tillate, understreker Kverme.

Kvarme mener Bashar al-Assad neppe lar seg skremme av å ikke følge Kofi Annans fredsplan ettersom det ikke foreligger noen voldsomme reaksjoner som følge av det.

- Men det er ytterst usikkert hvordan Kina og Russland vil stille seg til om Syria bryter avtalen. Den store russiske støtten har vært uvurdelig for Syria, og spørsmålet på tirsdag blir om de godtar den syriske forklaringen på at det er terrorister som bekjempes, sier Kverme.

- Bør legge ytterligere press Kverme vil ikke gi svaret på hvordan opprøret i Syria kan løses.

- Jeg håper at det kommer en forhandlet løsning og en slutt på volden, men jeg tror det må legges ytterligere press på regimet. Fra vestlig side har man innført sanksjoner, men de kom seint og har blitt iverksatt gradvis, sier han og fortsetter:

- Sanksjoner mot oljeindustrien har gått voldsomt ut over økonomien i landet, men eksempelvis har sanksjonene mot presidentens kone kommet på plass nå ett år etter at opprøret brøt ut.

Kai Kverme UiO Navn i nyhetene om Syria
Kai Kverme UiO Navn i nyhetene om Syria Vis mer

- Her har man mye å gå på, konstaterer Kverme.