Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syria-krig legger verdensarv i grus

FN: 24 ødelagt og 290 påvirket.

 BOMBET I GRUS:  Gamlebyen i Aleppo står på UNESCOs verdensarvliste, inkludert minareten (tårnet) til høyre på  den historiske, sunnimuslimske Umayyad-moskeen fra 1200-tallet. Etter skyting og bombing 23 april i fjor står verdensarvobjektet slik (til venstre). Foto: Aleppo Media Center/AP/NTB Scanpix.
BOMBET I GRUS: Gamlebyen i Aleppo står på UNESCOs verdensarvliste, inkludert minareten (tårnet) til høyre på den historiske, sunnimuslimske Umayyad-moskeen fra 1200-tallet. Etter skyting og bombing 23 april i fjor står verdensarvobjektet slik (til venstre). Foto: Aleppo Media Center/AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-byrået UNITAR rapporterer om store skader på vernede steder i Syria, blant annet kulturarv som står på UNESCOs verdensarvliste.

Her finner du lista for hele verden.

I områder som Aleppo - der det har bodd folk i minst 7 000 år - Damascus, Crac des Chevaliers, Raqqa og Palmyra er det store skader på kulturarv som følge av den blodige borgerkrigen i landet.

Plyndring, skader fra bombeangrep og bygging av infrastruktur i vernede områder «truer framtidige generasjoner fra å ta del i arven fra disse historiske bygningene og objektene», heter det i rapporten fra FNs institutt for opplæring og forskning, som blant annet driver opplæring av FN-personell og FNs satellittprogram.

290 objekter påvirket
18 ulike kulturarvområder er blitt undersøkt ved hjelp av satellittbilder.

290 objekter innenfor disse områdene har blitt direkte påvirket av borgerkrigen de siste tre årene.

 SIST LØRDAG:  Opprørere forsøker å løpe i sikkerhet for president Bashar al-Assad regjeringsstyrker i Ramouseh, rett ved siden av verdensalvdlen av Aleppo i Syria. Foto: Sultan Kitaz, Reuters/NTB Scanpix.
SIST LØRDAG: Opprørere forsøker å løpe i sikkerhet for president Bashar al-Assad regjeringsstyrker i Ramouseh, rett ved siden av verdensalvdlen av Aleppo i Syria. Foto: Sultan Kitaz, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

24 er ødelagt og 104 har store skader.

Analysen er et «alarmerende vitnesbyrd til den pågående ødeleggelsen av Syrias enorme kulturarv», heter det.

(NTB).

Lik Dagbladet på Facebook