ANGRER: Flere fremmedkrigere som har reist fra Norge til Syria, angrer og vil hjem. Men IS lar dem ikke reise og har beslaglagt passene deres. Foto: REUTERS/Stringer
ANGRER: Flere fremmedkrigere som har reist fra Norge til Syria, angrer og vil hjem. Men IS lar dem ikke reise og har beslaglagt passene deres. Foto: REUTERS/StringerVis mer

Syria-krigere ber PST om hjelp til å komme hjem

Angrer etter at de reise fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere fremmedkrigere som har reist fra Norge til Syria, angrer og vil hjem. Men IS lar dem ikke reise og har beslaglagt passene deres.

PST bekrefter at flere norske fremmedkrigere som er i Syria, ønsker å reise hjem, men blir holdt tilbake av IS som har tatt id-kortene og passene deres.

- Mange vil hjem fordi drømmen om kalifatet viste seg å være noe helt annet, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NRK.

- Man har sett for seg et kalifat, den islamske staten, men det ble noe helt annet enn det man så for seg. Ved å slutte seg til en terrororganisasjon og involveres i grusomheter og terrorhandlinger som tortur og drap kan man ende som desillusjonert og ønske at man ikke hadde tatt del i det, sier hun videre.

Ifølge PST har rundt 80 personer fra Norge reist til Syria for å slåss med IS eller andre grupper. 15 av dem er drept, mens rundt 20 er kommet hjem til Norge.

Ikhlaque Chan har dannet en pårørendegruppe for berørte familier i Bærum og forteller at mange sier at barna deres som har reist, angrer på valgene de tok og vil hjem, men får beskjed om harde konsekvenser om de forsøker å reise.

Han sier at det er mange grunner til at de vil hjem, både ideologiske og praktiske, som mangel på medisiner, og manglende trygghet. Men det fins også en hard kjerne som er ideologisk overbevist og ikke vil hjem.

(NTB)