Løslatt:  Arkitekten bak London-angrepet i 2005, Abu Musab al-Suri, er løslatt fra et syrisk fengsel. Foto: Scanpix.
Løslatt: Arkitekten bak London-angrepet i 2005, Abu Musab al-Suri, er løslatt fra et syrisk fengsel. Foto: Scanpix.Vis mer

Syria lar arkitekten bak London-bombene gå

Terroristen kobles også til Madrid-bombene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syrias despot Bashar al-Assad har gjentatte ganger beskyldt Vesten for å stå bak opprøret som har herjet landet det siste året. Nå skal Assad-regimet ifølge The Telegraph ha sluppet fri det som skal være arkitekten bak London-bombene i 2005.

Abu Musab al-Suri har sittet fengslet i Syria i seks år etter at han ble arrestert av CIA i 2005. Det at han nå slippes fri ses på som en advarsel til USA og Storbritannia om konsekvensene det kan få å vende Syria ryggen, skriver den engelske avisen.

- Tidspunktet for løslatelsen reiser en rekke spørsmål og observatører tror det kan bety at regimet avbryter sikkerhetssamarbeidet med amerikanerne og dermed løslater alle de Washington ser på som en trussel mot sine interesser, heter det på opprørssiden Sooryoon.net ifølge al Arabiya.

Innblandet i London og Madrid Al-Suri er syrisk statsborger og ble i sin tid sett på som al-Qaidas operative leder i Europa. Det skal ha vært han som planla angrepet mot London i juli 2005. 52 personer ble drept og mer enn 700 skadd da fire terrorister gikk til angrep med bomber mot buss- og metroen i den britiske hovedstaden.

I en uttalelse etter angrepene, sa al-Suri følgende:

- Jeg har nevnt flere viktige og legitime mål i fiendens land. Blant disse målene som jeg spesifikt har nevnt, var for eksempel metroen i London.

Al-Suri er også etterlyst i forbindelse med bombeangrepene mot Madrid i 2004. 191 personer mistet livet i angrepet mot togtrafikken i den spanske hovedstaden.

Disse to dødelige angrepene kom i kjølevannet av 11. september-angrepet i New York. Siden 2005 har ikke al-Qaida klart å gjennomføre angrep mot mål i Vesten.

Mulig bin Laden-arvtaker Terroreksperter mener det blant annet henger sammen med at de operative nettverkene brøt sammen, blant annet ved at al-Suri ble pågrepet.

Syreren er utdannet ingeniør og var en svært vellykket terrorist i Europa. Med rødt hår, grønne øyner, lys hus og trimmet skjegg, kunne han lett gå for å være en europeer mens han planla noen av al-Qaidas verste forbrytelser, skriver The Telegraph.

Amerikanerne har aldri offisielt bekreftet at de pågrep al-Suri og sendte han til Syria for seks år siden. De siste åra har han sittet fengslet ved grensen til Tyrkia.

I tiden før han ble fengslet ble han også nevnt som en mulig arvtaker for nylig avdøde Osama bin Laden.

 Angrepet:  52 mennesker mistet livet da al-Qaida angrep London i 2005. Angrepet var rettet mot kollektivtrafikken, og busser og metroen ble angrepet med bomber. Foto: (AP Photo/Sang Tan, file)
Angrepet: 52 mennesker mistet livet da al-Qaida angrep London i 2005. Angrepet var rettet mot kollektivtrafikken, og busser og metroen ble angrepet med bomber. Foto: (AP Photo/Sang Tan, file) Vis mer