Syria må ødelegge sitt arsenal av kjemiske våpen

De faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd er enige - for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De faste medlemmene i Sikkerhetsrådet er enige om et utkast til en resolusjon om Syrias kjemiske våpen, ifølge Russlands utenriksminister, melder NTB.

Dette er første gang de fem permanente medlemmene - Russland, USA, Kina, Frankrike og Storbritannia - er enige om en resolusjon om Syrias kjemiske våpen

De første drøftelsene av utkastet blant alle de 15 medlemmene av FNs sikkerhetsråd vil finne sted natt til fredag norsk tid. Det er ikke ventet at det vil være en avstemning over utkastet på dette møtet.

Etter at Russland og USA ble enige om at Syrias kjemiske våpen skal under internasjonal kontroll og ødelegges, har vetomaktene i Sikkerhetsrådet forsøkt å forhandle fram en felles FN-resolusjon som skal sikre at avtalen blir fulgt opp.

Det er uklart om utkastet inneholder en henvisning til kapittel sju i FN-pakten, slik USA, Frankrike og Storbritannia ønsker, melder NTB. Dette vil i så fall gi Sikkerhetsrådet myndighet til å bruke militære midler for å ivareta «internasjonal fred og sikkerhet».

Enig med Kina USA bekreftet tidligere torsdag kveld at de og Kina er blitt enige om at FNs sikkerhetsråd snarest må vedta en bindene resolusjon med krav om ødeleggelse av syrernes kjemiske våpen.

ENIGE: Utenriksministrene fra de fem permanente medlemmene av FNs sikkerhetsråd - William Hague (Storbritannia), Laurent Fabius (Frankrike), Sergei Lavrov (Russland), FNs generalsekretær Ban Ki-moon, John Kerry (USA) og Wang Yi (Kina), poserte for pressen i går. Foto: Reuters / NTB scanpix
ENIGE: Utenriksministrene fra de fem permanente medlemmene av FNs sikkerhetsråd - William Hague (Storbritannia), Laurent Fabius (Frankrike), Sergei Lavrov (Russland), FNs generalsekretær Ban Ki-moon, John Kerry (USA) og Wang Yi (Kina), poserte for pressen i går. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

En amerikansk tjenestemann bekreftet ifølge NTB at kineserne har sagt seg enige i disse kravene.

Det skjedde på et møte mellom Kinas utenriksminister Wang Yi og hans amerikanske kollega John Kerry. De to oppfordrer organisasjonen som overvåker forbudet mot kjemiske våpen, OPCW, til også å reagere raskt.

Spørsmålet om Syrias kjemiske arsenal har stått på toppen av verdenssamfunnets dagsorden etter at det ble brukt slike våpen i en forstad til den syriske hovedstaden Damaskus i august. Ifølge USA ble rundt 1400 mennesker drept i angrepet.

«Den røde linja» President Barack Obama omtalte bruk av kjemiske våpen som at Assad «krysset den røde linja», men etter heftig diplomati ble et militært angrep mot Syria satt på vent.

Våpeninspektører fra FN har nå returnert til Syria for å granske til sammen 14 episoder der kjemiske våpen kan ha blitt brukt.

Inspektørene har tidligere slått fast at det er blitt brukt kjemiske våpen i Syria. Assad-regimet har hevdet at det er opprørere som har gjort dette, men internasjonalt er denne påstanden avfeid som sprøyt.

Inspektørene dro torsdag ettermiddag ut fra hotellet sitt i den syriske hovedstaden Damaskus, men det var uklart hvor kolonnen på tre biler skulle.