- Syria må styre overgangen selv

Også Kina og Russland står bak en ny plan.

 NÅ HAR DE EN SYRIA-PLAN:  Fra venstre Kinas utenriksminister Yang Jiechi, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, EUs utenriksminister Catherine Ashton og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Geneve i dag. I midten bak, i lys uniform, sjefen for FN-styrkene i Syria - den norske generalen Robert Mood. FOTO: Martial Trezzini, AP/Keystone/NTB SCANPIX.
NÅ HAR DE EN SYRIA-PLAN: Fra venstre Kinas utenriksminister Yang Jiechi, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, EUs utenriksminister Catherine Ashton og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Geneve i dag. I midten bak, i lys uniform, sjefen for FN-styrkene i Syria - den norske generalen Robert Mood. FOTO: Martial Trezzini, AP/Keystone/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viktigste punktet i stormaktenes avtale om Syria er at de ikke påtvinger landet en prosess utenfra, ifølge Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Han sa seg lørdag kveld strålende fornøyd med utfallet av Syria-møtet i Genève.

Det er ingen betingelser for Syrias overgangsprosess og ikke noe forsøk på å holde noen grupper utenfor, slo Lavrov fast.

Også Kina understreket at overgangsprosessen nå må bli akseptert av syrerne og ikke bli påtvunget landet utenfra.

- En plan for en politisk løsning i Syria-spørsmålet kan bare være syriskledet og akseptabel for de relevante partene i Syria. Utenforstående kan ikke fatte beslutninger for det syriske folket, sa Kinas utenriksminister Yang Jiechi.

- Opposisjonen provoserer Lavrov anklaget dessuten den væpnede opposisjonen i Syria for å provosere syriske regjeringsstyrker konstant, og han la til at den forsøker å framprovosere en voldsspiral og oppildne til sekterisk hat.

Han slo også fast at det er fullstendig uakseptabelt å nekte Røde Kors og Røde Halvmåne adgang til å evakuere syrere, og ga opposisjonen skylden for dette.

Lavrov gjentok også sin misnøye med at Iran og Saudi-Arabia, to regionale stormakter, ikke var invitert til møtet.

(NTB-Reuters-AFP).