- Syria må styre overgangen selv

Også Kina og Russland står bak en ny plan.

NÅ HAR DE EN SYRIA-PLAN:  Fra venstre Kinas utenriksminister Yang Jiechi, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, EUs utenriksminister Catherine Ashton og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Geneve i dag. I midten bak, i lys uniform, sjefen for FN-styrkene i Syria - den norske generalen Robert Mood. FOTO: Martial Trezzini, AP/Keystone/NTB SCANPIX.
NÅ HAR DE EN SYRIA-PLAN: Fra venstre Kinas utenriksminister Yang Jiechi, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, EUs utenriksminister Catherine Ashton og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Geneve i dag. I midten bak, i lys uniform, sjefen for FN-styrkene i Syria - den norske generalen Robert Mood. FOTO: Martial Trezzini, AP/Keystone/NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viktigste punktet i stormaktenes avtale om Syria er at de ikke påtvinger landet en prosess utenfra, ifølge Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Han sa seg lørdag kveld strålende fornøyd med utfallet av Syria-møtet i Genève.

Det er ingen betingelser for Syrias overgangsprosess og ikke noe forsøk på å holde noen grupper utenfor, slo Lavrov fast.

Også Kina understreket at overgangsprosessen nå må bli akseptert av syrerne og ikke bli påtvunget landet utenfra.

- En plan for en politisk løsning i Syria-spørsmålet kan bare være syriskledet og akseptabel for de relevante partene i Syria. Utenforstående kan ikke fatte beslutninger for det syriske folket, sa Kinas utenriksminister Yang Jiechi.

- Opposisjonen provoserer Lavrov anklaget dessuten den væpnede opposisjonen i Syria for å provosere syriske regjeringsstyrker konstant, og han la til at den forsøker å framprovosere en voldsspiral og oppildne til sekterisk hat.

Han slo også fast at det er fullstendig uakseptabelt å nekte Røde Kors og Røde Halvmåne adgang til å evakuere syrere, og ga opposisjonen skylden for dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer