- Syria må trekke ut styrker straks

- Syria må trekke ut styrker straks

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saudi-Arabias kronprins Abdullah krever at Syria umiddelbart begynner å trekke sine styrker ut av nabolandet Libanon.

Kronprinsen kom med kravet på et møte med Syrias president Bashir al-Assad i Riyadh torsdag.

- Syria må begynne å trekke ut styrkene sine snart, ellers vil forholdet mellom Saudi-Arabia og Syria bli vanskelig, sa Abdullah, ifølge en syrisk talsmann.

Syria sendte over 30.000 mann inn i Libanon under første fase av den libanesiske borgerkrigen i 1976, og rundt 15.000 soldater står fortsatt i Libanon, 15 år etter at krigen sluttet.

- Syrerne vet hva de bør gjøre. De bør trekke seg tilbake umiddelbart, sa en saudiarabisk representant som ikke ville navngis.

Økt press

President Assad reiste til Saudi-Arabia for å møte kronprins Abdullah på grunn av det stadig voksende kravet om at landet må trekke tilbake soldatene fra Libanon.

Den syriske etterretnings- og sikkerhetstjenesten har også en dominerende rolle i Libanon, foruten at en million syriske gjestearbeidere skaper problemer på det libanesiske arbeidsmarkedet.

Den kristne mindretallsbefolkningen har i snart 30 år krevd at syrerne trekkes ut, men etter drapet på tidligere statsminister Rafiq Hariri 14. februar har andre befolkningsgrupper også sluttet seg til kravet.

Opposisjonen i nasjonalforsamlingen og demonstranter i Beiruts gater har knyttet Syria til drapet, og Libanon pro-syriske statsminister Omar Karami er blitt presset til å gå av.

Forsiktige utenriksministere

Arabiske utenriksministere møttes torsdag i Kairo, der de bruke et langt mindre direkte språk da de tok til orde for forhandlinger i stedet for press for å løse problemene som er knyttet til de syriske styrkene i Libanon.

Generalsekretæren i Den arabiske liga, Egypts tidligere utenriksminister Amr Moussa, betegnet situasjonen i Libanon som alvorlig.

Flere av de arabiske utenriksministrene ga uttrykk for støtte til Syria, som tidligere har sagt at problemene i Libanon bør løses gjennom forhandlinger og ikke ved hjelp av press.

I en FN-resolusjon fra september i fjor blir det krevd at alle fremmede styrker skal trekkes ut av Libanon, uten at Syria blir nevnt ved navn.

De arabiske utenriksministrene var samlet i Kairo torsdag for å forberede et toppmøte i ligaen senere denne måneden. Men spørsmålet om de syriske styrkene i Libanon ble satt opp på dagsordenen på grunn av protestene som har oppstått i Libanon etter drapet på tidligere statsminister Rafiq Hariri.

(NTB)