- Syria mer uoversiktlig enn noen gang

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen konstaterer at bombingene av islamister i Syria har gjort situasjonen enda mer uoversiktlig.

- UOVERSIKTLIG: Kommandørkaptein Per Christian karakteriserer situasjonen i Syria som svært uoversiktlig, etter at internasjonale styrker startet bombingen av islamske mål i Syria. Foto: Scanpix
- UOVERSIKTLIG: Kommandørkaptein Per Christian karakteriserer situasjonen i Syria som svært uoversiktlig, etter at internasjonale styrker startet bombingen av islamske mål i Syria. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen i mediegruppa ved Forsvarets høgskole konstaterer at situasjonen i Syria om mulig har blitt mer uoversiktlig og vanskeligere, etter at internasjonale styrker startet flyangrepene.

Den islamske stat kontrollerer nå deler av Irak og Syria. Men situasjonen i de to landene kan ikke sammenliknes. I Syria er terrororganisasjonen Den islamske stat, en av flere grupperinger som kjemper mot regimet til den forhatte presidenten Bashar al-Assad. Noe som gjør situasjonen vanskelig.
- Mer uoversiktlig - Flyangrepene mot islamistgruppene er med og forskyver maktbalansen i Syria, det kan føre til at de andre gruppene som kjemper mot regimet til Assad vender seg mot vesten, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen til Dagbladet.

- Når flyangrepene også har blitt rettet mot andre enn Den islamske stat, som mot den al-Qaida tilsluttede al-Nusrafronten blir situasjonen om mulig enda mer uoversiktlig, sier kommandørkaptein Gundersen til Dagbladet.

Kommandørkapteinen mener terrorkrigene som nå utspiller seg i Irak og Syria er vidt forskjellig.

- I Irak kan det være mulig, i løpet av et års, å slå tilbake og beseire Den islamske stat. Det bør være mulig å få den sunnimuslimske befolkningen til å vende seg bort fra Den islamske stat. Da tyder alt på at Den islamske stat vil tape. Men virkeligheten er ikke like enkel i Syria, sier Gundersen.

- Maktbalanse Virkeligheten er at Russland, Iran og Hizbollah (den sjiamuslimske militsen i Libanon) støtter Assad-regimet. Motstanderne er alt fra moderate sunnimuslimske grupperinger til islamister som Den islamske stat og al-Nusrafronten.

FLYANGREP:  Internasjonale styrker har de siste ukene angrepet flere islamske mål i Syria. Foto: Scanpix
FLYANGREP: Internasjonale styrker har de siste ukene angrepet flere islamske mål i Syria. Foto: Scanpix Vis mer

- Når internasjonale styrker angriper Den islamske stat og andre, fører det til at maktbalansen forandrer seg. Noe som igjen kan få mer moderate krefter til å alliere seg med de islamistiske grupperingene, sier kommandørkaptein Gundersen.

- Det vi ser i dag er at nye problemer dukker opp. Nye allianser kan oppstå, og angrepene på terroristene kan i verste fall føre til islamistgruppene blir styrket. Det er ubetinget lettere å se for seg en militær løsning på konflikten i Irak, enn i Syria. Irak er på mange måter allerede delt i tre. Kurderne er i nord, sunnimuslimene i nordvest, mens sjiamuslimene er i sør. Likevel er det enklere å se for seg en løsning i Irak, medgir kommandørkaptein Per Christian Gundersen overfor Dagbladet.

- Kampen mot regimet - Kan Assad-regimet overleve uten økonomisk, militær og politisk støtte fra Hizbollah, Russland og Iran?

- Over tid vil ikke regimet til president Bashar al-Assad klare seg uten støtte fra Hizbollah, Russland og Iran. Men det er viktig å være klar over at de islamske ekstremistgruppene Den islamske stat og al-Nusrafronten bare er en del av opposisjonen som kjemper mot Assad-regimet. Resultatet av bombeangrepene mot Den islamske stat og al-Nusrafronten kan føre til at mer moderate krefter knytter seg opp mot ekstremistene, sier kommandørkaptein Gundersen.

En ny faktor kan være på vei inn i den fastlåste og uoversiktlige konflikten i Syria konflikten. Tyrkia, regionens største militærmakt har raslet med sablene og utelukker ikke militær innblanding i den fastlåste borgerkrigen.

DEN ISLAMSKE STAT :  Terroristene fra Den islamske stat har fortsatt kontroll over deler av Irak og Syria. Foto: Scanpix
DEN ISLAMSKE STAT : Terroristene fra Den islamske stat har fortsatt kontroll over deler av Irak og Syria. Foto: Scanpix Vis mer

- For de aller fleste av opprørsgruppene i Syria, er det langt viktigere å beseire Assad-regimet, enn å kjempe mot Den islamske stat, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen.


KOMMANDØRKAPTEIN PER CHRISTIAN GUNDERSEN. Foto: Forsvaret
KOMMANDØRKAPTEIN PER CHRISTIAN GUNDERSEN. Foto: Forsvaret Vis mer