Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syria: Nye 16 personer døde av sult i Madaya

Innbyggerne i den syriske byen Madaya fortsetter å sulte. Ytterligere 33 personer risikerer å dø av matmangel.

SLIPP MAT, IKKE BOMBER:  Aksjonister i London krevde tidligere denne måneden at det internasjonale samfunnet må få inn mat til de rundt 40 000 innbyggerne i den syriske byen Madaya. Ytterligere 16 personer er nå døde av sult. Foto: Scanpix
SLIPP MAT, IKKE BOMBER: Aksjonister i London krevde tidligere denne måneden at det internasjonale samfunnet må få inn mat til de rundt 40 000 innbyggerne i den syriske byen Madaya. Ytterligere 16 personer er nå døde av sult. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De over 40 000 innbyggerne i den beleirede syriske byen Madaya fortsetter å sulte, til tross for at livsviktig nødhelp og medisinsk evakuering denne måneden, skriver Le Point. Byen er fremdeles omringet av styrker som støtter Bashar al-Assad og hans regime, og innbyggerne er sperret inne.

Nå melder medisinsk personell i Leger Uten Grenser at nye 16 personer er døde av sult, etter at nødhjelpen kom til byen. Dermed har så mange som 46 personer dødd av sult siden 1. desember.
       
33 i fare for å dø - Det er totalt uakseptabelt at mennesker fortsatt dør av sult, og at syke og skadde mennesker ikke får slippe ut for å få livsviktig medisinsk hjelp, sier Brice de le Vingne, Leger Uten Grensers operasjonsdirektør i Brussel, ifølge Leger Uten Grenser.
Organisasjonen ansår at så mange som 320 personer nå er underernært i Madaya.

- 33 av disse er akutte, og deres liv står i fare hvis de ikke får umiddelbar medisinsk behandling. Innbyggerne fortsetter å dø av sult, og situasjonen er uakseptabel, sier de le Vingne.
Leger Uten Grenser anklager styrker som er lojale til den syriske presidenten Bashar al-Assad for å «fortsette å blokkere forsyninger og medisinsk utstyr til byen».

- Vi må umiddelbart få medisinsk tilstedeværelse i Madaya fordi vi mener at situasjonen blir stadig verre, fortsetter Vingne.

Sult i flere byer Madaya er nå blitt symbolet på lidelsene til den sivile befolkningen i Syria. Madaya er en fjellby sojm ligger 25 kilometer nord-vest for hovedstaden Damaskus. Byen har vært omringet i seks måneder.

For snart fem år siden, i mars 2011, gikk hundretusener av syrere ut i gatene og ba om frihet og politiske endringer. Assad-regimet slo knallhardt ned på det fredelige opprøret, og over 250 000 mennesker er drept og mer enn halvparten av landets drøye 20 millioner mennesker er nå på flukt, internt i Syria, i nabolandene og i Europa.

Verdens ledere samles nå for fredsforhandlinger i Geneve og til uka samles verdens ledere i London for å samle inn penger til den lidende befolkningen.

Det haster med å finne en løsning på den blodige konflikten. Også i andre byer i Syria meldes det om sult og underernæring.

- Nettverket til Leger Uten Grenser rapporterer nå om et økende antall tilfeller av underernæring i andre syriske byer, inkludert Moadamiyah, sørøst for Damaskus, melder Vingne.