Syria omtaler Obama som en stakkar

Syria ber FN stanse amerikansk bombing. Samtidig latterliggjør regimet Barack Obama, som har søkt Kongressen om lov til å bombe.

KLAR TALE: Over hele verden demonstreres det mot Barack Obamas planer om å bombe Syria. Her fra Kairo i Egypt.(AP Photo/Lefteris Pitarakis) Scanpix
KLAR TALE: Over hele verden demonstreres det mot Barack Obamas planer om å bombe Syria. Her fra Kairo i Egypt.(AP Photo/Lefteris Pitarakis) ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske aviser sier det er et «historisk tilbaketog» fra Obama å utsette et eventuelt angrep med minst ni dager, og å overlate spørsmålet om bombing til Kongressen.

Alliansen som sprakk
- Det er klart at det er en følelse av nøling og skuffelse i det Barack Obama sa på lørdag. Det en følelse av forvirring også, sier viseforsvarsminister Faisal Mekdad.

Han er ikke den eneste som har registrert at Obama vinger etter gassangrepet i utkanten av Damaskus 21. august. Først krevde Obama, sammen med den britiske statsministeren David Cameron og den franske presidenten Francois Hollande, at Syria måtte bombes hvis det var klart at det var gass som ble brukt, og at regjeringen sto bak.

Så trakk Storbritannia seg etter at et flertall i Underhuset stemte ned Camerons forslag om bombing. Det var et enormt nederlag for ham, men et nesten like stort nederlag for Obama, som helt uventet mistet sin nærmeste allierte. Det er trolig for ikke å stå helt alene i krigen Obama har valgt å gå til kongressen. Men det tegner ikke et bilde av en sterk og handlekraftig president.

Også Syrias viktigste allierte, Russland, er i ferd med å komme på offensiven. President Vladimir Putin har i helga kommet med en generell kritikk av USAs påståtte krigerske politikk i Midtøsten, og han har retorisk spurt om det noe sted har gjort situasjonen bedre.

Taper kampen om fortellingen
Til tross for beviser om at nervegassen Sarin ble brukt, og til tross for sterke indisier om at regjeringsstyrkene sto bak, er Obama i ferd med å miste initiativet i fortellingen om gassangrepet. Nå handler historien mer om en svekket Obama, som vil bombe, men som ikke vil bombe så mye at et regimeskifte er realistisk. Også den syriske opposisjonen kritiserer nå Obama, kritikken deres er at han ennå ikke har bombet.

Det er i et brev til FNs generalsekretær Ban Ki-mon den syriske regjeringen ber FN stanse bombing. Også FN har sine interesser i den syriske borgerkrigen. Deres inspektører ble trukket ut av Syria i helga. Deres observatører sier de trenger to uker for å analysere prøvene de har tatt av ofrene for gassangrepet.

Hvis Obama skal vente på disse analysene har enda mer tid rent ut i sanden uten at Obama har svart på det kjemiske angrepet som er utgangspunktet for tanken om bombing. FNs interesse er uansett at USA ikke handler på egen hånd, uten et vedtak i FNs sikkerhetsråd. For FN dreier Syria seg også om verdensorganisasjonens autoritet.