Syria rasende på Sverige

Og Sveriges utenriksminister er rasende på nasjonalistisk parti som trykket Muhammed-tegning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tirsdag nådde Muhammed-tegningene det offentlige rom i Sverige - ikke de kjente tegningene fra Jyllands-Posten, men en selvtegnet Muhammed publisert på nettsidene til det svenske nasjonalistpartiet Sverigedemokratene (Sd).

Partiets nettredaktør inviterte til egen Muhammed-tegnekonkurranse. Et av bidragene ble raskt publisert. Nyheten har for lengst nådd Midtøsten, og er omtalt i Israels største dagsavis så vel som en rekke arabiske medier.

- Det er fryktelig at en liten gruppe svenske ekstremister utsetter svensker for en åpenbar fare, sier utenriksminister Laila Freivalds til den svenske avisen Dagens Nyheter (DN).

Utenriksministeren er rasende. Det samme er Syrias myndigheter, som har kalt den svenske ambassadøren inn på teppet for å protestere mot tegningene.

Flere arabiske medier omtaler det svenske nasjonalistpartiets hjemmesider som «en stor svensk avis», sier Freivalds til DN.

Sverigedemokratene er mest kjent for sitt innvandrerfientlige partiprogram, og fikk knappe 1,4 prosent oppslutning ved forrige valg.

- Vi vet det finnes ekstremister blant muslimer som ikke nøyer seg med å demonstrere, men tyr til vold. Og det er fra det holdet vi ser et trusselbilde, sier Freivalds.

- Det er hensynsløst og en fullstendig brist på respekt, tordner utenriksministeren med klar adresse til det nasjonalistiske partiet.

Det forstår ikke sjefredaktør og utgiver av Sverigedemokratenes hjemmesider Richard Jomshof.

- Situasjonen er helt bisarr om et samfunn skal rette seg etter visse religiøse dogmer. Jeg er ikke muslim. De skal ikke fortelle meg hva jeg kan gjøre eller ikke gjøre, sier han til DN.

Men nettleverandøren til partiet har satt en foreløpig stopper for Jomshofs kamp for ytringsfriheten ved å stenge hjemmesidene. Det etter at partiet tidligere i dag sa de ville vurdere å fjerne tegningen de har publisert.

Jomshof sier han ikke er ute etter å krenke noen ved å publisere bildet. Men en anonym person har alt anmeldt publiseringen for brudd på den svenske lovparagrafen om hets mot folkegrupper.

Derfor har Jomshof planer om å anmelde både seg selv og de svenske stormediene Expressen, GT, Kvällsposten og oppslagsverket Nationalencyklopedin til politiet for det samme - for å få problemstillingen belyst i retten.

RASENDE: Sveriges utenriksminister er rasende på nasjonalistpartiet Sverigedemokratene etter at de lanserte Muhammed-tegnekonkurranse og publiserte ett av bidragene på sine hjemmesider.