MOT REGIMET: Tusenvis av demonstranter som støtter opposisjonen i Syria deltok på en gravferd for de 12 personene som de siste tre dagene skal ha blitt drept av syriske styrker under demonstrasjoner. FOTO: AFP/HO/LCC SYRIA
MOT REGIMET: Tusenvis av demonstranter som støtter opposisjonen i Syria deltok på en gravferd for de 12 personene som de siste tre dagene skal ha blitt drept av syriske styrker under demonstrasjoner. FOTO: AFP/HO/LCC SYRIAVis mer

Syria raser mot Gulfstatene

Mener de er utsatt for en konspirasjon etter at Gulfstatene ba Syrias president om å gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ble det klart at Samarbeidsorganisasjonen for Gulfstatene (GCC) følger Saudi-Arabias eksempel og trekker observatørene sine ut av Syria. GCC har samtidig bedt om at Syrias president Bashar al-Assad må gå av for å få en slutt på blodbadet i landet.

- Vi ønsker nå en fredelig avgang av det syriske regimet lik løsningen man så i Jemen, hvor Gulfstatene overbeviste den avtroppende presidenten, Ali Abdullah Saleh, om å delegere makt og forlate landet, sier Qatars statsminister, Sheikh Hamad bin Jassim Al Thani ifølge Al Jazeera.

Dette skal ikke ha falt i god jord i blant syriske myndigheter. 

- Brudd på suvereniteten Syrias utenriksminister, Walid al-Muallem, har anklaget GCC for å gå sammen i en konspirasjon mot Syria.

- Det siste forslaget fra Den arabiske liga er en brudd på Syrias suverenitet, sa Muallem under en pressekonferansen i dag, melder Al Jazeera.

Han kritiserte GCCs planer om å kontakte FN for å få a-Assad avsatt.

LANGER UT: Syrias utenriksminister Walid al-Moallem holdt en pressekonferanse i dag, hvor han langet ut mot Den arabiske liga og mener deres uttalelser bryter Syrias suverenitet. FOTO: EPA/YOUSSEF BADAWI
LANGER UT: Syrias utenriksminister Walid al-Moallem holdt en pressekonferanse i dag, hvor han langet ut mot Den arabiske liga og mener deres uttalelser bryter Syrias suverenitet. FOTO: EPA/YOUSSEF BADAWI Vis mer

- GCC implementerer en konspirasjon mot Syria. Vi anser det som provoserende at GCC tar dette inn i internasjonale fora, sier Muallem, og fortsetter:

- Dette er en ny fase av GCCs plan mot Syria som inkluderer Vesten og arabiske stater, sier Muallem, ifølge BBC.

- Diplomater holdt for narr
I kveld opplyser innenriksdepartementet i Syria at utenriksminister Walid Muallem har sendt et brev til generalsekretæren i Den arabiske liga for å informere ham om at syriske myndigheter vil forlenge observatørstyrkens arbeid med én måned. Perioden blir dermed forlenget til 23. februar, ifølge det statlige nyhetsbyrået SANAA. Arabiske diplomater har i lengre tid fremholdt at observatørene er holdt for narr, og at Syria har kunnet bruke dem som et påskudd for ikke å gjøre større endringer. Rundt 55 observatører fra golfstatene har sagt de vil trekke seg fra oppdraget fordi de ikke kan se at utsendingene har klart å gjøre noen forskjell når det gjelder voldsbruken i landet. Den arabiske liga har imidlertid sagt at de resterende observatørene ville bli i landet dersom Syria godkjenner det, melder NTB.
5000 drept FN melder at 5000 mennesker er blitt drept i Syria under opptøyene de siste 10 månedene. Disse opptøyene er blitt stadig mer voldelige etter at avhoppere fra det syriske militæret har sluttet seg til opposisjonen. Syriske myndigheter melder at 2000 medlemmer av den syriske sikkerhetsstyrken er blitt drept i opptøyene så langt.

- Forstår Syria Kari Karimè, forsker ved avdeling for sikkerhet og konflikthåndtering i NUPI (Norsk Utenrikspolitisk Institutt), sier til Dagbladet at hun til en viss grad forstår reaksjonen til Syrias utenriksminister.

- Syria har spilt en sentral rolle i den arabiske liga i en menneskealder. Da er det ganske sjokkerende for dem å være det landet som blir utsatt for sterke verbale angrep fra andre stater i den arabiske liga, sier Karimè.

Syria har hele tiden ment at opprørene i Syria er en vestlig konspirasjon mot det syriske regimet, opplyser Karimé. Hun synes imidlertid det virker rart at syrias utenriksminister nå mener at Den arabiske liga også er med på en konspirasjon mot dem.

- De siste utspillene fra Quatars statsminister og Syrias utenriksminister vil føre til en mer aggressiv tone i debatten. Men det vil trolig ikke føre til fysiske angrep, tror Karimè.

DEN ARABISKE LIGA: Generalsekretæren i Den arabiske liga, Nabil al-Arabi (venstre) og Quatars statsminister og utenriksminister Sheikh Hamad bin Jassim Al-Thani (høyre), her fra et møte i den Arabiske liga i Kairo 14. januar 2012. FOTO: AFP
DEN ARABISKE LIGA: Generalsekretæren i Den arabiske liga, Nabil al-Arabi (venstre) og Quatars statsminister og utenriksminister Sheikh Hamad bin Jassim Al-Thani (høyre), her fra et møte i den Arabiske liga i Kairo 14. januar 2012. FOTO: AFP Vis mer

- Landene i den arabiske liga er små og har ikke militær makt til å gå inn i Syria. Det er også lite trolig at Syria vil gå til angrep på noen andre nå. Den eneste realistiske inngriperen er Tyrika som grenser til Syria og som får syriske flyktninger inn i sitt land. Men Tyrkia vil trolig ikke gå inn i Syria uten at det kommer en FN-resolusjon som støtter dette, samt at NATO blir med, sier Karimé.

Muallem vil likevel at

DEMONSTRERER: Demonstranter protesterer mot Syrias president Bashar al-Assad i Daria, nær Damaskus 21 januar, 2012. På plakatene står det: "Mer enn 5000 blir holdt i varetekt i Daria, hvor er de?"  FOTO: REUTERS
DEMONSTRERER: Demonstranter protesterer mot Syrias president Bashar al-Assad i Daria, nær Damaskus 21 januar, 2012. På plakatene står det: "Mer enn 5000 blir holdt i varetekt i Daria, hvor er de?" FOTO: REUTERS Vis mer