TØMTE OMRÅDER: Syriske sikkerhetsstyrker har tømt områder i byen Latakia og samlet folket inne på stadioner. Dette er et nytt trekk i Assad-regimets kamp for å kneble opprøret i landet. Foto: AFP/Scanpix
TØMTE OMRÅDER: Syriske sikkerhetsstyrker har tømt områder i byen Latakia og samlet folket inne på stadioner. Dette er et nytt trekk i Assad-regimets kamp for å kneble opprøret i landet. Foto: AFP/ScanpixVis mer

Syria rensker områder og samler folk inne på fotballstadioner

Der fratas de id-papirer og blir vitne til henrettelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syriske myndigheter går stadig lenger i sin kamp for å kneble opprøret i landet. 2000 mennesker er så langt blitt drept, mange flere skadd, mens tusenvis av dissidenter til regimet er satt i fengsel.

Den siste utviklingen er ikke mindre urovekkende.

LA Times rapporterer at syriske sikkerhetsstyrker er iferd med å renske den viktige havnebyen Latakia for opprørere. Det har tidligere kommet fram at syriske styrker har skutt inn i distriktet Ramleh med tanks og satt inn marinen i etterkant av demonstrasjoner i forbindelse med fredagsbønnen før helga.

Det er blant annet en palestinsk flyktningleir i området der 10 000 mennesker bor. Disse menneskene har man nå ikke oversikt over.

BBC skriver at 30 mennesker er drept og FN er sterkt bekymret over situasjonen.

- Vi vet ikke hvor flyktningene befinner seg. Situasjonen er alarmerende og vi ber om at vi får umiddelbar tilgang til området, sa Christopher Gunness til BBC i går.

Flyktningleir tømt Det kommer nå mer informasjon ut, blant annet at sikkerhetsstyrker har nå beordret innbyggerne i Ramleh til å samle seg inne på fotballstadioner, i det aktivister omtaler som «en stor militær operasjon». Flyktningleiren ligger i dette området.

SLÅR HARDT NED: Syrias president Bashar Assad (venstre) har blant annet satt inn marinen for å slå ned opprør i havnebyen Latakia. Dette bildet er fra det offisielle syriske pressebyrået. Foto: EPA/SANA/Scanpix
SLÅR HARDT NED: Syrias president Bashar Assad (venstre) har blant annet satt inn marinen for å slå ned opprør i havnebyen Latakia. Dette bildet er fra det offisielle syriske pressebyrået. Foto: EPA/SANA/Scanpix Vis mer

- De ble fortalt at de skulle forlate hjemme sine og gå til stadioner, fordi militære styrker skulle jevne området med jorda, forteller en aktivist i byen til LA Times.

- Mobilnettet var tatt ned i området mens tusenvis av mennesker gikk til stadionene. Da de var samlet, ble id-papirer konfiskert.

Henrettelser Samlingen av befolkningen inne på stadionene oppleves som svært truende av befolkningen. En aktivist sa at de fikk beskjed om at de nå hadde følgende valg:

- De beordrer folk å forlate regionen. Alle som blir værende regnes for å være væpnede opprørere og de vil drepe dem.

Human Rights Watch-vitner forteller at det også ble foretatt henrettelser inne på en av stadionene.

MARINEN: Ett av de syriske marinefartøyene som ble satt inn på Latakia, fanget på film. Foto: AFP PHOTO/YouTube/Scanpix
MARINEN: Ett av de syriske marinefartøyene som ble satt inn på Latakia, fanget på film. Foto: AFP PHOTO/YouTube/Scanpix Vis mer