Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syria-resolusjon vedtatt i Sikkerhetsrådet

Sjelden enighet blant stormaktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon til støtte for et veikart for fred i Syria. Resolusjonen tar til orde for formelle fredsforhandlinger og en våpenhvile allerede i januar.

Resolusjonen i Sikkerhetsrådet markerer en sjelden enighet blant stormaktene om konflikten som har pågått i fem år og krevd over 250.000 menneskeliv.

USAs utenriksminister John Kerry ledet møtet i Sikkerhetsrådet fredag kveld.

- Resolusjonen sender en klar melding til alle berørte om at tiden er inne for å stoppe drapene i Syria, sa Kerry.

Veien fram til fred er likevel lang, og Kerry påpekte at fortsatt er «sterk uenighet» om hva som skal skje med Syrias president Bashar al-Assad.

- For at dette skal virke, må prosessen ledes og formes av Syrias menn og kvinner, sa han, og la til:

- Hvis krigen skal ta slutt, er det tvingende nødvendig at det syriske folket blir enige om et regjeringsalternativ.

Rask handling Resolusjonen setter som mål at samtaler om en politisk overgang skal komme i gang så tidlig som i januar. FN skal legge til rette for dette, og representanter for regjeringen og opposisjonsgrupper skal delta.

I resolusjonen tas det til orde for en landsomfattende våpenhvile «så snart representantene for den syriske regjeringen og opposisjonen har tatt de første skrittene mot en politisk overgang i FN-regi».

I teksten heter det også at «det syriske folket skal bestemme Syrias framtid».

Resolusjonen krever også en umiddelbar stans i alle angrep mot sivile og sivile mål. FNs generalsekretær Ban Ki-moon skal innen en måned legge fram forslag til hvordan en våpenhvile kan overvåkes og følges opp.

Våpenhvilen som skisseres i planene, skal imidlertid ikke gjelde den ytterliggående islamistgruppa IS, samt al-Qaidas forlengede arm i Syria, Nusrafronten.

Det såkalte veikartet for fred er utformet av en rekke land under to møterunder i Wien. Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) har vært sentral i arbeidet.

Historisk FNs sikkerhetsråds Syria-resolusjon er et historisk viktig vedtak, sier utenriksminister Børge Brende (H).

- Det viser at det internasjonale samfunn nå endelig står samlet om å få til en politisk løsning på den langvarige og ødeleggende borgerkrigen i Syria, sier Brende i en pressemelding.

- Det vil nå være viktig å få på plass en snarlig våpenhvile for Syria som kan legge til rette for humanitær bistand til sivilbefolkningen i det krigsherjede landet, sier Brende.

Han påpeker at selv om det er langt fram før det oppnås fred i Syria, vil innsatsen for en løsning på konflikten forhåpentligvis skape grunnlag for en gradvis forbedring av situasjonen.

- Det er gledelig at resolusjonen også peker på behovet for humanitær innsats og trekker fram den forestående giverkonferansen i London i februar, sier Brende.

Uenighet og diplomati Utenriksministrene fra en rekke land, blant dem USA, Russland, Saudi-Arabia og Iran, var fredag samlet i New York for å forsøke å skape framdrift i fredsprosessen i Syria.

Tidligere på dagen ble det meldt om at USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, som alle kan stanse resolusjonsforslag i FNs sikkerhetsråd, hadde problemer med å bli enige.

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin sa han tvilte på om det ville bli noen enighet, men noen timer senere hadde stemningen snudd.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media