Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syria skjøt mot israelske fly

- Vi tvang dem til å flykte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Syria sier at de har åpnet ild mot to israelske militærfly som krysset grensen mellom landene tidligere i dag, melder AP.

Ifølge statlig syrisk fjernsyn skal de to flyene ha fløyet lavt over bakken ved feriestedet til president Bashar Assad ved kystbyen Latakia.

- Grensekrenkelsen er en aggressiv handling og vi ser på det som en ren provokasjon, sier en anonym person ved det syriske informasjonsdepartementet.

- Vi skjøt mot flyene, de endret kurs og forlot området, sier talsmannen.

Kjemper for soldaten 

Årsaken til overflygningen skal ifølge kilder i de israelske myndighetene være den sterke posisjonen Hamas har i landet. Hamas-lederen Khaled Mashaal har opphold i Syria, og Israel har tidligere uttalt at de ønsker Hamas-lederen død.

Israelske styrker tok seg i natt inn i det sørlige Gaza - i kampen for å få frigitt den israelske soldaten som ble kidnappet av militante palestinere søndag.

- Hvis målet med denne overflyvningen var å klandre de politiske lederne i Hamas for bortføringen av en israelsk soldat, så gjør Israel en større tabbe enn de kommer til å forstå, sier den syriske talsmannen og legger til at bortføringen ikke kunne vært utført under kontroll av Hamas-ledelsen i Damascus.

Også i august 2003 fløy israelske militærfly lavt over Assads sommeresidens - den gang så lavt at flere ruter i bygningen knuste. På dette tidspunktet sa israelske myndigheter at overflygningen ble gjennomført for å presse Syria til å utlevere militante palestinsk grupper lokalisert i landet.

Første på ti år
To måneder seinere bombet et israelsk militærfly et treningsfelt for medlemmer av Islamsk Hellig Krig i Syria. Angrepet ble besvart med et selvmordsangrep der 19 israelere omkom.

Angrepet mot treningsfeltet var det første angrepet på syrisk jord på over ti år. Etter at israelske militærfly angrep mål i Beirut i 1996, som et svar på rakkettangrep fra Hezbollah-geriljaen, opplyste israelske myndigheter at syrisk luftvernraketter hadde blitt avfyrt mot militærflyene. Siden den gang skal Syria - som er militært underlegne israelerne - aldri ha skutt mot israelske styrker.

- Overflygningen reflekterer Israels feilgrep og interne problemer, som de forsøker å overføre til andre land ved hjelp av beskyldninger, sier den syriske talsmannen til AP.