- Syria skjøt ned det forsvunne jagerflyet

Tyrkias statsminister rykker ut med offisiell erklæring. - Vi så nedskytingen, sier vitner i kystby.

 FORVIRRING:  Tyrkias statsminister leste seint fredag kveld opp en offisiell erklæring på tv om at jagerflyet var skutt ned av Syria. Fram til da hadde tyrkiske mydnigheter bare bekreftet at det pågår en redningsaksjon i Middelhavet for flyet som forsvant fra radaren nær grensen til Syria samme formiddag. Her en tilsvarende F-4 Phantom-jager fra det tyrkiske luftvåpenet på arkivbilde fra 2001. ARKIVFOTO: Burhan Ozbilici, AP/NTB SCANPIX.
FORVIRRING: Tyrkias statsminister leste seint fredag kveld opp en offisiell erklæring på tv om at jagerflyet var skutt ned av Syria. Fram til da hadde tyrkiske mydnigheter bare bekreftet at det pågår en redningsaksjon i Middelhavet for flyet som forsvant fra radaren nær grensen til Syria samme formiddag. Her en tilsvarende F-4 Phantom-jager fra det tyrkiske luftvåpenet på arkivbilde fra 2001. ARKIVFOTO: Burhan Ozbilici, AP/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mysteriet rundt det tyrkiske jagerflyet som forsvant over grenseområdene til Syria fredag formiddag øker faren for en militær konfrontasjon mellom de to landene.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan leste opp en erklæring i den statlige tv-kanalen TRT seint fredag kveld om at flyet er skutt ned av Syria over Middelhavet.

Naboforholdet mellom Syria og NATO-landet Tyrkia var allerede nær frysepunktet før fredagens mysterium, som ikke var løst ved midnattstider natt til lørdag.

Representanter for Tyrkias regjering og militære ledelse satt fortsatt i krisemøte seint fredag kveld. F-4-jageren med to piloter om bord er søkk borte. Spørsmålet er om jagerflyet er skutt ned av syriske styrker eller gått ned i Middelhavet av «egne feil».

Oberst deserterte Det syriske luftvåpenet har vært på tå hev siden en av deres egne piloter, en oberst, stakk av til Jordan fredag med en syrisk jager.

Et kjølig naboforhold sank ytterligere noen grader i januar i år da en general i hæren til Syrias pressede president Bashar al-Assad hoppet av og siden har fått være i Tyrkia.

The Telegraphs Midtøsten-korrespondent melder at innbyggere i den syriske Middelhavsbyen Latakia så et uidentifisert fly bli skutt ned på omtrent samme tid som den tyrkiske jageren forsvant fra raderen.

To libanesiske tv-stasjoner med nære forbindelser til al-Assad-regimet siterte fredag kveld «kilder i Jordans hovedstad Damaskus» på at det tyrkiske jagerflyet var skutt ned av Syrias luftvåpen.

- I live Ifølge tv-stasjonene mener Syria at den tyrkiske jageren krenket deres luftrom - noe Tyrkia har avvist.

Fredag kveld ble det først meldt at flyet var skutt ned av Syria, som deretter skulle ha beklaget hendelsen. Det ble også hevdet at de to flygerne var i live.

— Umulig å si Men på en pressekonferanse noe senere kunne ikke Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan si om flyet var skutt ned eller om det hadde styrtet. Han sa han heller ikke kjente til noen beklagelse fra Syria og kunne ikke si noe om flygernes skjebne, melder NTB-AFP Halvannen time - borte Halvannen time etter at F-4-flyet tok av fra Erhac-flyplassen i Malatya-provinsen øst i Tyrkia fredag formiddag, ble det borte fra radaren da det fløy over Middelhavet utenfor kysten av den sørøstlige Hatay-provinsen. Erdogan sier han er blitt fortalt at flyet var 12 kilometer utenfor den tyrkiske kysten, i nærheten av Latakia i Syria.

 I BRASIL TORSDAG:  Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan hilser på Brasils president Dilma Rousseff under miljøkonferansen i Rio de Janiero torsdag. Tonen var mindre hjertelig da han på tyrkisk tv seint fredag kveld beskyldte Syria for å skutt ned en et tyrkisk jagerfly over Middelhavet. FOTO:/Roberto Stucert, EPA/NTB SCANPIX.
I BRASIL TORSDAG: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan hilser på Brasils president Dilma Rousseff under miljøkonferansen i Rio de Janiero torsdag. Tonen var mindre hjertelig da han på tyrkisk tv seint fredag kveld beskyldte Syria for å skutt ned en et tyrkisk jagerfly over Middelhavet. FOTO:/Roberto Stucert, EPA/NTB SCANPIX. Vis mer
 2010-UTGAVE:  Det tyrkiske forsvaret fristilte fredag kveld et bilde av en tyrkisk  F-4-jager under en militærøvelse i Izmir i mai 2010. ARKIVFOTO: Osman Orsal/REUTERS/NTB SCANPIX.
2010-UTGAVE: Det tyrkiske forsvaret fristilte fredag kveld et bilde av en tyrkisk F-4-jager under en militærøvelse i Izmir i mai 2010. ARKIVFOTO: Osman Orsal/REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer