- Syria støtter «enhver internasjonal innsats» i kampen mot jihadister

Flere titalls islamister drept i angrep i natt.

USA-ANGREP:  Dette bildet skal vise en eksplosjon i landsbyen Kfar Derian, etter USA i natt utførte en rekke luftangrep mot Den islamske stat i Syria. Bildet er tatt fra en video som ble lastet opp på sosiale medier. Foto: Amatørvideo via AP Video / NTB Scanpix T
USA-ANGREP: Dette bildet skal vise en eksplosjon i landsbyen Kfar Derian, etter USA i natt utførte en rekke luftangrep mot Den islamske stat i Syria. Bildet er tatt fra en video som ble lastet opp på sosiale medier. Foto: Amatørvideo via AP Video / NTB Scanpix TVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt bombet USA Den islamske stat i Syria for første gang, i et stort angrep mot de ekstreme islamistenes hovedsete Raqqa og flere mål langs grensa til Irak.

Nyhetsbyrået AFP melder nå at Syria støtter den internasjonale innsatsen i kampen mot jihadister.

Uten samtykke Nattas angrep mot Den islamske stat skjedde uten Syrias samtykke, da Bashar al-Assad ikke har godkjent internasjonale angrep i Syria. Altså bombet USA Syria uten regimets godkjennelse.

Flere kilder melder imidlertid at det syriske regimet ble varslet om angrepet to timer før de startet i natt.

Det var varslet at den USA-ledede krigen mot IS vil bli utkjempet både i Irak og Syria. Men ikke alle land ønsker å bidra i kampene i Syria.

Kampen om Syria Russland, den syriske presidenten Bashar al-Assads allierte, har sagt at de ikke vil tolerere bombing i Syria, uten at det er godkjent av Syrias regjering.

Den syriske opposisjonen ønsket i dag angrepene mot IS i Syria velkommen, mens det syriske utenriksdepartementet understreket at angrep på syrisk jord bare bør utføres med godkjennelse fra den syriske regjeringen.

Større engasjement mot IS Den norske regjeringen fikk i forrige uke tilslutning fra Stortinget til å bidra militært i alliansen som skal gå til kamp mot IS. Norge skal i første omgang sende «om lag fem» stabsoffiserer til USA for planlegging, før de vil reise til et regionalt hovedkvarter.

Men Norge har, som Frankrike, understreket at det ikke vil bli aktuelt å gå inn i Syria og angripe Den islamske stat. Grunnen til at Norge ikke vil inn i Syria, er fordi det ikke foreligger et FN-vedtak eller en invitasjon fra Assad-regimet.

USA støtter allerede opprørsgrupper i Syria som kjemper mot den islamske stat. De støtter også trening av kurdiske og irakiske styrker. Norge har understreket at det ikke vil bli aktuelt å gå inn med bakkestyrker i Irak.

- Det er jo et militært engasjement, det legger vi ikke skjul på. Men vi går ikke inn i selve krigføringen. Det som kan bli aktuelt, er å bidra med opplæring og trening av spesialstyrker, sa Erna Solberg til Dagbladet i forrige uke.