Syria trues med sanksjoner

Dersom de nekter å samarbeide med FNs etterforskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det må iverksettes sanksjoner mot Syria, dersom de ikke samarbeider med FN i etterforskningen av drapet på Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri. Det krever USA, Storbritannia og Frankrike i en ny resolusjon som skal legges fram for sikkerhetsrådet, skriver Reuters.

Resolusjonsforslaget krever at Syria pågriper alle sikkerhetsoffiserer og andre individer som FN måtte ønske å avhøre i forbindelse med mordet på Rafik Hariri 14. februar i år. De baserer kravet på kapittel 7 i FN-pakten, der det heter at sikkerhetsrådets avgjørelser er bindende for alle medlemmene i FN.

Sanksjonene Syria står ovenfor, inkluderer økonomiske sanksjoner samt brudd på diplomatiske forbindelser. I tillegg vil ikke USA se bort i fra muligheten for militære sanskjoner.

Offiserer bak bomben?

USA og Frankrike sendte ut resolusjonsutkastet kun et par timer etter at sjefsetterforsker Detlev Mehlis la frem rapporten sin i sikkerhetsrådet, melder AP. Rapporten tillegger høytstående libanesiske og syriske sikkerhetsoffiserer skylden for bilbomben som tok livet av Hariri og tjue andre mennesker.

Mehlis gjentok at Syria ikke maktet å samarbeide, og at undersøkelsene ville være nyttesløse dersom ikke Syria foretok en holdningsendring. Syria burde dessuten ikke bare bistå i undersøkelsen, men selv etterforske forbrytelsen, sa han.

Feilaktig rapport?

Den syriske FN-ambassadøren Fayssal Mekdad tilbakeviser anklagene.

LIBANONS TIDLIGERE STATSMINISTER RAFIK HARIRI BLE DREPT 14. FEBRUAR: Nå anklages syriske myndigheter for å gjøre for lite i jakten på attentatmennene. Foto: Scanpix
LIBANONS TIDLIGERE STATSMINISTER RAFIK HARIRI BLE DREPT 14. FEBRUAR: Nå anklages syriske myndigheter for å gjøre for lite i jakten på attentatmennene. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi har samarbeidet og vil fortsette å samarbeide. Å tillegge syriske og libanesiske sikkerhetsstyrker skylden for Hariris død er som å tillegge amerikansk sikkerhetstjeneste ansvaret for 11. september ettersom angrepene fant sted på deres territorium, sier Mekdad til Reuters.

Det er ennå ikke satt en dato for når sikkerhetsrådet skal stemme over resolusjonen.

AVVISENDE TIL KRITIKKEN: Syrias FN-ambassadør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer