Syriaflyktningene splitter Norge

Halve befolkningen ønsker 10 000 flyktninger fra Syria de neste to årene velkommen. I Høyre er det stor motstand.

PÅ FLUKT: En kurdisk kvinne fra Syria krysser grensa til Tyrkia sammen med sine barn i september i fjor. Foto: Bulent Kilic/AFP
PÅ FLUKT: En kurdisk kvinne fra Syria krysser grensa til Tyrkia sammen med sine barn i september i fjor. Foto: Bulent Kilic/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag setter de parlamentariske lederne for alle partiene på Stortinget seg ned for å prøve å komme fram til en enighet om Syria-flyktninger. På vei inn til forhandlingene kan de ta med seg Dagbladets ferske måling av hvordan folket ser på det å skulle ta i mot 10 000 flyktninger fra Syria i løpet av de neste to åra.

Målingen, som er gjennomført av Ipsos-MMI, viser at spørsmålet deler befolkningen omtrent på midten. 47 prosent av de spurte sier «ja» til å ta i mot flyktningene, mens 44 prosent svarer «nei».

Klart Høyre-nei - At dette spørsmålet splitter folket i to understreker hvor viktig det er at vi får en bred enighet om denne saken i Stortinget, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Alle opposisjonspartiene har nå landsmøtevedtak på at de ønsker 10 000 flyktninger i løpet av de neste to årene, og dette gjenspeiles i målingen. I alle disse partiene er det klare flertall for et slikt vedtak, men i de to regjeringspartiene er det like klare flertall mot et slikt vedtak.

At det i FrP er stor motstand mot å ta i mot flyktninger til Norge er ingen overraskelse, men motstanden er også massiv blant Høyres velgere. Hele 70 prosent av dem sier nei til å ta i mot flyktningene, mens bare 22 prosent sier ja.

- Det er litt overraskende at motstanden er så stor i Høyre. De har både liberale og mer restriktive velgere. Dette kan være et uttrykk for at det er ledelsen i partiet som påvirker velgerne og ikke omvendt, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

I Arbeiderpartiet slutter 62 prosent av velgerne opp om partiets landsmøtevedtak, mens 28 prosent sier «nei».

- Ap og Høyres velgere pleier å være litt på linje i innvandringsspørsmål, så når det skiller såpass tror jeg det igjen viser at velgerne her har en tendens til å følge sin egen partiledelse, sier Bergh.

Støre tror tallet 10 000 virker overveldende og avskrekkende på mange.

- Jeg vil minne om hva en student i Ålesund sa til meg i dag. Dette handler om tre til fire familier i hver kommune. Det viktige for meg er at vi nå kommer i gang og jeg er villig til å strekke meg langt for å få til en enighet, sier Ap-lederen.

Skepsisen i befolkningen har økt siden begynnelsen av mai, da en undersøkelse Norstat gjorde for NRK viste at 51 prosent sa ja til at Norge bør ta imot 10.000 flyktninger fra Syria innen 2016. 38 svarte nei og 10 prosent vet ikke.

Flere år Høyre og Frp har innsett at de er nødt til å komme opposisjonen i møte for å inngå et bredt forlik, og vil derfor foreslå et økt antall syriske kvoteflyktninger til Norge.

Regjeringspartiene vil etter det Dagbladet får opplyst imidlertid foreslå en lengre tidshorisont enn det opposisjonen i utgangspunktet har gått inn for. En samlet opposisjon ønsker at Norge skal ta imot de 10 000 kvoteflyktningene i løpet av to år. Men Høyre og Frp mener det er lettere å beskrive et konkret antall i et litt lengre perspektiv, siden det fortsatt ikke er klart hvor mange kommuner som kan bosette flere flyktninger.

Opposisjonspartiene vil fremme krav om at vi allerede i år åpner døra for et større antall flyktninger.

- Vi er i ferd med å ta i mot 1500 i år, men vi må opp fra det. Hvor mye opp er jeg åpen for å diskutere, sier Støre.

Inkluderingsminister Solveig Horne (FrP) har bedt alle kommunene om å kartlegge hvor mange ekstra flyktninger de kan bosette i 2015 og 2016. Frist for tilbakemelding er 27. mai, men mange kommuner har bedt om utsettelse. Ni kommuner har hittil svart at de vil ta imot flere kvoteflyktninger, åtte kommuner er positive - med ulike forutsetninger, mens ti kommuner svarer nei.

I dagens skisse vil Høyre og Frp trolig også svare på flere av forslagene Venstre la på bordet under det forrige forhandlingsmøtet, på tirsdag. De ønsker blant annet en pasientbro av skadde flyktninger til Norge eller andre land som har kapasitet. I tillegg ønsker de en hurtigfil for behandling av asylsaker fra Syria og en dialog med norske frivillige organisasjoner for å finne ut hva de kan bidra med.

Syriaflyktningene splitter Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer