Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syrias forsvarsminister drept i bombe-angrep

Forsvarsministeren og viseforsvarsministeren, som er svigerbror til presidenten, er drept, sammen med lederen i regimets krisekomité. Innenriksministeren skal også være drept og sjefen for sikkerhetstjenesten er alvorlig såret.

ÅSTEDET: Journalister nektes adgang til åstedet ved hovedkvarteret til sikkerhetstjenesten i Damaskus. Foto: AFP PHOTO / STR / SCANPIX
ÅSTEDET: Journalister nektes adgang til åstedet ved hovedkvarteret til sikkerhetstjenesten i Damaskus. Foto: AFP PHOTO / STR / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regimet i Syria er tildelt et dødelig slag av opprørerne. I et bombe-angrep i hovedkvarteret for den nasjonale sikkerhetstjenesten er nesten hele «overkommandoen» for borgerkrigen mot opprørerne utslettet. Det er et forferdelig tap for president Bashir al-Assad.

Seinere er det hørt flere eksplosjonen nær en militær base i Damaskus. Basen ligger nær president-palasset vest i byen. Dette skjer på den fjerde dagen med kamper mellom opprørerne i Syrias Frie Hær og regjeringsstyrkene i hovedstaden Damaskus.

Forferdelig dag for Assad
Forsvarsministeren, general Daoud Rajha, er bekreftet drept i statlig fjernsyn. Det samme gjelder president Assads svigerbror, Assef Sawkat, som ble alvorlig såret i angrepet og seinere døde. Han var viseforsvarsminister og tilhørte også presidentens indre krets. Død er også general Hassan Turkmani, en tidligere forsvarsminister som ledet regimets krisekomité.

Innenriksministeren, generalmajor Mohammad Ibrahim al-Shaar, er død, ifølge fjernsynsstasjonen al-Arabiya, men dette er ikke bekreftet av offisielle kilder. Etterretningssjefen Hisham Bekhtyar (tidvis stavet Ikhtiar) er alvorlig såret.

Fjernsynskanalen al-Arabiya melder at presidentens bror, Maher al-Assad, er såret. Ingen utenforstående vet hvor president Bahir al-Assad oppholder seg eller har oppholdt seg under denne katastrofale dagen.

Livvakt?
Hovedkvarteret til det som heter Nasjonal Sikkerhet ble angrepet av en kamikaze-bomber, hevder statlig fjernsyn. Det skal dreie seg om en person blant livvaktene til lederne. Hovedkvarteret ligger i bydelen Rawda, ikke langt fra president-palasset i Damaskus.

Angrepet skjedde under et møte mellom regjeringsmedlemmer og sjefene for de syriske sikkerhetsorganene. Ifølge Al Jazeera kan kamikaze-bomberen ha vært inne på selve møtet, som en av vaktene på stedet. Men det kan også være snakk om ei bilbombe.

Reuters melder at bomberen var blant livvaktene under møtet. Visstnok hadde han et belte med sprengstoff på kroppen. Hvordan det er mulig å komme inn på et møte med regjeringsmedlemmer og sikkerhetssjefer i et land i borgerkrig er et godt spørsmål. Om det viser seg å være sant, avslører det alvorlige svikt helt i toppen av regimet.

Hvem ansvarlig?
Politiske iakttakere er usikre på om Syrias Frie Hær, al-Qaida eller andre kan stå bak angrepet.

Liwa al-Islam, ei islamistisk opprørsgruppe med et navn som betyr Islams Brigade, har påtatt seg ansvaret. Gruppa «slo til mot cella som kalles krisekontroll-rommet i hovedstaden Damaskus». Gruppa, med en talsperson som har lånt krigernavnet fra den avdøde PLO-lederen Yassir Arafat, «Abu Ammar», sier de har arbeidet i en måned med å få sprengstoffet plassert i bygningen. De brukte ikke kamikaze-bomber.

Syrias Frie Hær tar også æren for angrepet gjennom sin talsmann Qassim Saadedine:

- Dette er den vulkanen vi har snakket om. Vi har såvidt begynt, sier han, uten å forklare noe om metoden som ble brukt.

Ny vending
Med dette angrepet kan opprøret og borgerkrigen ta ei ny vending. Nå er regimet ikke bare under angrep i hovedstaden, men opprørerne har klart å ramme regimets hjerte. Regimet, med sine store og mektige sikkerhetstjenester, er ikke i stand til å verne sine ledere i hovedkvarteret til tjenesten Nasjonal Sikkerhet når de sitter i krisemøte.

Det innebærer likevel ikke at opprørerne snarlig og enkelt kan erobre Damaskus. Men med dette har opprørerne oppvist evner til å organisere seg som hittil har vært ukjent. Bombe-angrepet krever grundig og langvarig planlegging, disiplin og evner til gjennomføring.

Forsvarsminister Daoud Rajha ble 65 år gammel. Han var ortodoks kristen. Han ble forsvarsminister i august i fjor. Tidligere var han forsvarssjef. Han tilhørte den indre kretsen av sikkerhetsfolk rundt president Bashar al-Assad.

Men hans underordnede viseforsvarsminister, som tilhører presidentens familie, kan ha vært minst like mektig. Assef Sawkat var sammen med president Bashir al-Assad og broren Maher den trioen som politisk tok avgjørelsene om å knuse opprøret, ifølge politiske iakttakere.

Avsperret
Regimets elitestyrke, Republikanergarden, hvor Maher al-Assad, presidentens bror, er øverstkommanderende har stengt av et område rundt Shami-sjukehuset midt i Damaskus. Det kan tyde på at mange sårede er innlagt der. Det fulle antallet døde og sårede er ikke kjent.

Bloggere i Damaskus melder at leger kjøres til sjukehuset i all hast i firehjulsedrevne biler med eskorte av minitært politi.

Tilbaketrekking
Journalisten Zayd Benjamin, som var den første til å rapportere om opprørernes offensiv mot Damaskus, sier nå at Syrias Frie Hær drøfter å trekke seg tilbake fra Damaskus. De har vansker med forsyningslinjer og å skaffe nok våpen. Men å avslutte operasjonen vil bli vanskelig for opprørerne fordi regjeringsstyrkene forsøker å stenge av alle fluktveier ut av hovedstaden.

Det offisielle syriske nyhetsbyrået Sana ligger nede deler av dagen. Det har tidligere vært lammet av hacking.

DREPT: Forsvarsminister Daoud Rajiha. Foto: AFP PHOTO/HO/SANA/SCANPIX
DREPT: Forsvarsminister Daoud Rajiha. Foto: AFP PHOTO/HO/SANA/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media